Hlavní obsah

Miliardy na účtech malajsijského premiéra přišly od Saúdů

– Kuala Lumpur

Částka 681 miliónů dolarů (17 miliard Kč), která se loni objevila na osobních bankovních účtech malajsijského premiéra Najiba Razaka, byla darem od saúdské královské rodiny. Nešlo o trestný čin ani korupci a premiér většinu sumy vrátil, oznámil v úterý malajsijský generální prokurátor Mohamed Apandi Ali.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

"Jsem spokojen se zjištěními, že tyto peníze neměly formu korupce nebo úplatkářství," prohlásil prokurátor na náhle svolané tiskové konferenci. Uvedl, že premiér neudal důvod, proč mu Saúdové tyto peníze převedli, a vyšetřovatelé se o to ani nehodlají zajímat. "Je to mezi ním a saúdskou rodinou," řekl prokurátor podle agentury Reuters. Dodal, že Najib Saúdům 620 miliónů dolarů z této sumy vrátil "jako nevyužité".

Loni v červenci malajsijské úřady začaly vyšetřovat státní fond 1MDB kvůli podezření médií, že z něj byly převedeny stovky miliónů dolarů na premiérova osobní konta. Pro Najiba to znamenalo největší krizi v jeho politické kariéře. Tvrdil však, že od fondu 1MDB nikdy pro svou osobní potřebu žádné peníze nepřijal.

Miliardy darem

Už v srpnu malajsijská protikorupční komise oznámila, že suma zjištěná na bankovních účtech premiéra pocházela z darů, nikoli ze zadluženého státního investičního fondu, který Razak před lety založil. Totožnost dárců tehdejší prohlášení nesdělilo a premiérovi oponenti pak vyzvali komisi, aby dárce zveřejnila.

O měsíc dříve přitom tehdejší generální prokurátor Abdul Gani Patail tvrdil, že má od vyšetřovatelů dokumenty spojující premiéra s fondem. Vláda však Ganiho odstavila ještě před jeho plánovaným odchodem do výslužby. Najib se také zbavil dalších kritiků při změnách v kabinetu.

List The Wall Street Journal ve svém červencovém článku uváděl, že na Najibova konta bylo poukázáno pět vkladů. Dvě velké transakce v objemu 620 miliónů a 61 miliónů se odehrály v březnu 2013 před parlamentními volbami.

Pokud by vyšetřovatelé rozhodli, že je třeba zahájit trestní řízení, byl by Najib prvním trestně stíhaným předsedou malajsijské vlády. Jeho koaliční Národní fronta je u moci od roku 1957, kdy Malajsie získala nezávislost na Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám