Hlavní obsah

V Indonésii trpí půl miliónu lidí nemocemi kvůli požárům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl miliónu obyvatel Indonésie trpí kvůli rozsáhlým lesním požárům akutními infekcemi horních dýchacích cest. Informoval o tom server televizní stanice Al-Džazíra. Emise z těchto požárů jsou důvodem, proč je Indonésie v současnosti pátým největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Dosud bylo na této pozici Japonsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonésii sužují rozsáhlé požáryVideo: Reuters

 
Článek

Požáry sužují oblast od srpna a podařilo se je dostat pod kontrolu až na konci října díky silným dešťům. S ohněm ještě v půlce měsíce bojovalo přes 20 000 hasičů.

Požáry většinou úmyslně zakládají místní farmáři či společnosti pěstující palmu olejnou, aby snadno získali novou zemědělskou půdu. Letos byly ale horší než v posledních letech kvůli nedostatku deště, který způsobil klimatický jev El Niňo. Kvůli požárům pak museli zrušit mnoho letů, zavírali školy a spousty lidí zažívají zdravotní potíže, a to nejen v Indonésii, ale i u jejích sousedů, například v Singapuru, Malajsii, Thajsku či na Filipínách.

Indonéská vláda je nyní pod tlakem, aby se problémům s požáry více věnovala. Podle mnohých jde o katastrofickou situaci, která se týká jak zdraví obyvatel, tak životního prostředí.

Nový indonéský prezident Joko Widodo, který vystudoval lesnictví, vypadá, že se o požáry zajímá mnohem více než jeho předchůdci, napsal list The Economist. Do nejhůře postižených oblastí se v říjnu vypravil a dokonce se vrátil dříve z cesty do USA, aby mohl dohlížet na řešení krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám