Hlavní obsah

Tajili jsme smrt mully Umara déle než dva roky, přiznal Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské hnutí Tálibán v pondělí přiznalo, že přes dva roky tajilo smrt svého vůdce mully Umara. Jedním z hlavních důvodů prý bylo to, že zemřel v roce 2013, který byl klíčový pro měření sil povstalců s mezinárodními jednotkami a zveřejnění informace by tak mohlo zkomplikovat jednání o míru, uvedla agentura AFP.

Foto: Taliban Handout/Handout, Reuters

Nový vůdce Tálibánu mulla Achtar Muhammad Mansúr, bývalý ministr dopravy za vlády Tálibánu

Článek

Zprávu, že mulla Umar zemřel už v roce 2013, oznámila koncem července afghánská rozvědka. [celá zpráva]

Tálibán následně potvrdil, že vůdce hnutí je mrtev, neuvedl ale, kdy zemřel. Datum smrti a důvod, proč byla tajena, popisuje v pondělí zveřejněný životopis jeho nástupce mully Achtara Mansúra, který byl dlouho Umarovým tajemníkem.

„Několik hlavních členů vedení Tálibánu a náboženských učenců se společně rozhodlo, že zatají tragickou zprávu a budou ji držet v tajnosti před ostatními s výjimkou několika málo kolegů, kteří již byli o této ztrátě informováni,” píše se v Mansúrově životopisu.

„Jedním z hlavních důvodů tohoto rozhodnutí bylo, že rok 2013 představoval závěrečnou zkoušku v bojích mezi mudžáhidy a zahraničními okupanty, kteří oznámili, že na konci roku 2014 ukončí všechny své vojenské operace,” dodává se v biografii.

Na veřejnosti se neobjevil dlouhé roky

Tálibán až do letošního července publikoval Umarovým jménem oficiální prohlášení, ačkoli vůdce hnutí nebyl vidět na veřejnosti od svržení vlády Tálibánu v roce 2001. V posledním poselství z letošního července údajný mulla Umar podpořil jednání o míru s vládou s tím, že rozhovory jsou legitimní. Umar přitom podle Mansúrovy biografie zemřel 23. dubna 2013.

Potvrzení Umarovy smrti a Mansúrův nástup k moci vyvolaly mocenský boj uvnitř Tálibánu. Někteří vedoucí představitelé hnutí včetně Umarova syna a bratra, odmítli přísahat věrnost Mansúrovi s tím, že proces jeho volby byl příliš rychlý a neobjektivní.

Související téma:

Mansúrova biografie má tento rozkol pomoci překonat. Mansúr v ní opakovaně oceňuje význam mully Umara i toho, co se od něj naučil. „Nikdy se sám nenominoval do vedeni, ale byl jsem vybrán jako jediný kandidát na prvním setkání rady Islámského emirátu a vysokých duchovních.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám