Hlavní obsah

V Afghánistánu zemřelo v bojích za půl roku 1500 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Boje v Afghánistánu si za první pololetí letošního roku vyžádaly více než 1500 obětí mezi civilisty, dalších 3300 lidí bylo zraněno. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA). Násilí po stažení mezinárodních sil tedy výrazně nekleslo, poznamenal list The Los Angeles Times.

Foto: Reuters

Následky atentátu v Kábulu

Článek

„Tisíce zabitých a zraněných civilistů v prvních šesti měsících roku 2015 demonstrují pokračující selhání stran konfliktu chránit civilisty před újmami,“ uvádí se ve zprávě.

Zatímco počet mrtvých ve srovnání se stejným obdobím loni lehce klesl, silně vzrostl počet zraněných na číslo 3344. Součet počtu mrtvých a zraněných je o jedno procento vyšší než za stejné období loňského roku, kdy v zemi byly ještě zahraniční jednotky. Obětí rychle přibývá mezi ženami, kde jejich počet stoupl o 23 procent, a dětmi, u nichž je růst třináctiprocentní.

„Chladná statistika civilních oběti není schopna adekvátně zachytit hrůzu násilí v Afghánistánu, roztrhaná těla dětí, matek a dcer, synů a otců,“ řekl Nicholas Haysom, zvláštní vyslanec OSN v zemi.

Počet obětí armády prudce roste

Ze statistiky vyplývá, že roste počet obětí útoků a násilností, při nichž byli afghánští vojáci, což souvisí s použitím minometů. Na celkovém počtu se oběti vládních sil podílejí šestnácti procenty. Plných 70 procent z 1577 obětí však zemřelo při útocích radikálního hnutí Tálibán, což přestavuje pokles o tři procentní body.

Ze získaných informací není možné říci, zda Tálibán využívá civilisty jako lidské štíty. Jasné je pouze to, že většina civilistů přišla o život při pozemních střetech, přestřelkách s armádou v oblastech obývaných civilním obyvatelstvem.

Výrazně klesl počet obětí explozí nastražených náloží, naopak přibylo obětí sebevražedných útoků.

”Všechny strany konfliktu se musejí zavázat k ochraně civilistů,” uvedla ředitelka nevojenské Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) Danielle Bellová.

Tragický rok 2014

OSN shromažďuje data o násilí v Afghánistánu od roku 2009 a ze srovnání vyplývá, že loňský rok byl vůbec nejhorší, což ale mohlo souviset s volbami.

Po stažení mezinárodních jednotek zůstalo v Afghánistánu asi 12 tisíc zahraničních vojáků, podílejí se hlavně na výcviku afghánské armády. Pouze Spojené státy si tam ponechaly menší bojovnou jednotku.

Od roku 2001 si válka v Afghánistánu vyžádala na 100 tisíc lidských životů a stejný počet lidí byl zraněn. Do této bilance jsou zahrnuti civilisté, vojáci i bojovníci Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám