Hlavní obsah

Japonsko mění poválečná pravidla, armáda bude moci útočit v zahraničí

Tokio
Aktualizováno

Dolní komora japonského parlamentu schválila zákony měnící poválečnou bezpečnostní politiku země. Japonsko na jejich základě bude moci vysílat armádu do zahraničí. Od konce druhé světové války tak mohlo učinit pouze za účelem sebeobrany. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

Premiér Šinzó Abe změnu prosadil navzdory odporu až 100 000 demonstrantů před parlamentem, kteří skandovali a nesli plakáty s hesly jako „Žádnou válkou, žádné zabíjení“.

Změnu ještě musí schválit horní komora parlamentu. V případě, že ji neprojedná do 60 dnů, vrátí se návrhy do dolní komory, která její přijetí může snadno potvrdit dvoutřetinovou většinou. Potom bude Tokio moci vyslat armádu za hranicemi například v rámci kolektivní, spojenecké akce.

Foto: Issei Kato, Reuters

Proti přijetí zákona demonstrovaly před parlamentem desetitisíce lidí.

Premiér Abe změnu prosazoval od nástupu do úřadu v roce 2012. Předpokládá se, že krok je reakcí na růst Číny, ale i dalších zemí v regionu. Kritici namítají, že Japonsko by takto mohlo být zavlečeno do konfliktů spojenci z USA.

Někteří komentátoři poukázali na souvislosti Abeho kroků se snahami jeho děda Nobusukeho Kišiho, který zasedal už ve válečném kabinetu a posléze se v roce 1957 stal předsedou vlády. O tři roky později však byl nucen rezignovat kvůli odporu vůči revidované japonsko-americké bezpečnostní smlouvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám