Hlavní obsah

Jedenáctka afghánských policistů jde do vězení, neochránili ženu před lynčem

Kábuk

Afghánský soud poslal v úterý na rok do vězení jedenáct policistů za to, že neposkytli pomoc ženě, kterou dav na ulici zlynčoval. Osm jejich kolegů soud osvobodil, uvedla agentura AP. Pachatelé byli 6. května odsouzeni k vysokým trestům, čtyři propadli hrdlem.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Obviněné Afghánce přivedli v řetězech.

Článek

Útočníci ženu 19. března bili, shodili ze střechy, přejeli autem a pak její tělo zapálili a hodili do řeky. [celá zpráva]

Policisté nijak nezasáhli. Byli souzeni v separátním procesu. Soudce své rozhodnutí o ročním trestu vězení odůvodnil tím, že policisté nesplnili svou povinnost.

Dav navedl k lynči muslimský duchovní, se kterým se sedmadvacetiletá Farchonde dostala do sporu kvůli amuletům, které prodával před mešitou ženám, jež nemohly otěhotnět. Farchonde, které vystudovala náboženskou školu, ho obvinila, že ženy klame. Duchovní, který se bál o své příjmy, ji v hádce napadl, že spálila výtisk koránu. Lidé, kteří to slyšeli, byli pobouřeni a ženu napadli. [celá zpráva]

Před soudem uvedli, že je k útoku vedlo právě obvinění ze spálení svaté knihy.

Celkem bylo v případu obviněno 49 lidí. Čtyři obvinění byli odsouzeni k trestu smrti a osm dalších dostalo 16leté tresty. Osmnáct osob bylo tehdy viny zproštěno kvůli nedostatku důkazů.

Příbuzní ženy tresty nepovažují za dostatečně vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám