Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mursí dostal trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský soud v sobotu vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi a za organizaci hromadného útěku z vězení v roce 2011. Oznámily to agentury Reuters a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mursí dostal trest smrtiVideo: Reuters

 
Článek

Obžaloba ho viní mimo jiné ze špionáže ve prospěch Kataru, spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamás za účelem destabilizace země či z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011.

V souvislosti s kauzou hromadného útěku z vězení v roce 2011 bylo k hrdelnímu trestu odsouzeno kromě Mursího i dalších 105 členů Muslimského bratrstva, informovala agentura Reuters.

Jako všechny ostatní hrdelní rozsudky musí i tento trest smrti potvrdit velký muftí, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi.

Mursí stanul v čele Egypta v roce 2011 po prvních svobodných volbách uspořádaných po svržení režimu Husního Mubaraka. Muslimské bratrstvo, k němuž patřil, zvítězilo i v parlamentních volbách. Pak ale přišel zvrat vedený armádními špičkami pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího, jenž vyústil ve zbavení moci Mursího, jeho zatčení a postavení bratrstva mimo zákon.

Mursí už v dubnu dostal trest dvaceti let vězení za podněcování násilí. První demokraticky zvolená hlava státu byla uznána vinnou z podněcování násilí při protestech proti vládě v prosinci 2012. I za to Mursímu hrozil trest smrti. Spolu s ním bylo na dvacet let odsouzeno dalších dvanáct lidí.

Soudy mezitím uložily tresty také desítkám dalších členů Muslimského bratrstva včetně duchovního vůdce Muhammada Badího, který má stanout na popravišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám