Hlavní obsah

Japonské stíhačky startují jako za studené války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Počet hotovostních vzletů japonských stíhaček za posledních dvanáct měsíců byl stejně častý jako na vrcholu studené války. Síly sebeobrany ve středu podle agentury Reuters uvedly, že od začátku loňského dubna do letošního 31. března odstartovali stíhači 943krát, což je jen o jediný vzlet méně než v rekordním roce 1984. Meziročně počet vzletů stoupl o 133.

Foto: JASDF

Japonská bojová letadla Mitsubishi F-2

Článek

„Reprezentuje to prudký nárůst,“ uvedl k šestnáctiprocentnímu meziročnímu růstu mluvčí Japonských sebeobranných sil. Ještě před deseti lety byl počet poplachů pro letadla japonské armády velmi nízký. V roce 2004 jich bylo vyhlášeno jen 141.

Za posledních deset let ale výrazně vzrostl počet tzv. záchytných akcí, při nichž japonské stíhačky vzlétly sledovat či eskortovat cizí stroje. Souvisí to s rostoucí aktivitou čínských a ruských letadel u japonských ostrovů, která stoupá posledních deset let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: JASDF

Japonská stíhačka F-15J

Mluvčí neuvedl, kvůli kolika ruským a kolika čínským strojům japonské stíhačky odstartovaly.

Čínská letadla se nejčastěji pohybovala ve Východočínském moři poblíž sporných ostrovů Senkaku, na které kromě Tokia vznášejí nároky i Čína a Tchaj-wan.

Často se také pohybovala nedaleko jihojaponského ostrova Okinawa, kde je americká základna.

Foto: JASDF

Japonská průzkumná letadla RF-4E Phantom

Podle SkyNews stoupl počet čínských letů přes japonský vzdušný prostor do oblasti západního Pacifiku. Stoupající počet letů souvisí s agresivnější politikou Pekingu, který zvýšil výdaje na obranu o deset procent.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Aktivity ruských dálkových průzkumných strojů stouply hlavně loni v dubnu poté, co Spojené státy a Jižní Korea zahájily tradiční společné vojenské cvičení a Severní Korea testovala vlastní raketu. Vzrostly též po anexi Krymu.

Japonsko podobně jako další dálněvýchodní země zvyšuje výdaje na obranu, kupuje nová hlídková letadla P-8A Poseidon, konvertoplány V-22 Osprey a chystá se zařadit do výzbroje i bojová letadla páté generace F-35 Lightning II.

Reklama

Výběr článků

Načítám