Hlavní obsah

Chaos v Libyi: Soud neuznal parlament, Kaddáfího lidé se chtějí vrátit

Libyjský parlament uznávaný mezinárodním společenstvím stojí mimo zákon. Ve čtvrtek o tom rozhodl libyjský nejvyšší soud a zasadil tak ránu vládě působící na východě země, protože hlavní město Tripolis okupují povstalecké milice a zřídily si v něm náhradní parlament. Libye tak tři roky po válce zůstává krajně nestabilní. Tábor příznivců někdejšího vůdce Muammara Kaddáfího přesto věří, že zemi brzy ovládne.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Lidé v Tripolisu oslavují rozpuštění parlamentu nejvyšším soudem.

Článek

„Toto rozhodnutí neuznáváme,“ reagoval poslanec Abú Bakr Buera na verdikt nejvyššího soudu, který je podle něj „krokem k rozdělení země“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud podle serveru BBC ve své podstatě parlament zvolený letos v červnu rozpustil. Na jeho nezákonnost si stěžovala skupina poslanců, kteří poukazovali na to, že parlament by měl zasedat v Tripolisu nebo v Benghází, a nikoliv jako nyní v Tobrúku. Jeho poslanci navíc podle nich překročili své pravomoci, když žádali o zahraniční pomoc v boji s milicemi.

Foto: ČTK/AP

Libyjští vojáci v boji s milicemi v Benghází

Lidé z okolí někdejšího vůdce Muammara Kaddáfího však věří, že se podaří zemi zase sjednotit, jakmile se podaří získat hlavní město Tripolis zpět. V rozhovoru pro britský list The Times to řekl Kaddáfího bratranec Ahmad Kaddáf al-Dam.

„Jsme optimisté. Za pár měsíců nastane v Libyi mír a my se vrátíme,“ řekl. Uvedl, že bývalí představitelé režimu sice žijí v zahraničním exilu, ale jsou připraveni na návrat. On osobně podporuje program celonárodního usmíření, který předpokládá politické zastoupení širokých skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám