Hlavní obsah

V Keni uhynul Suni, nosorožec bílý severní ze Dvora Králové. Na Zemi jich zbývá jen šest

– Nairobi/Dvůr Králové nad Labem • Aktualizováno

V keňské rezervaci Ol Pejeta uhynul nosorožec bílý severní Suni, který byl do Afriky převezen v roce 2009 ze zoo ve Dvoře Králové. Suni byl jedním z posledních sedmi známých nosorožců severních bílých na světě.

Foto: ČTK

Suni na snímku z roku 2012

Článek

Podle Jana Stejskala ze zoo v Dvoře Králové není zatím z předběžných výsledků pitvy jasná příčina smrti, bylo však vyloučeno, že by se stal obětí pytláků.

Dvorská zoo nyní koordinuje odebrání genetických vzorků z těla uhynulého nosorožce. Do Keni odletěl expert Robert Hermes z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat (IZW), který přímo v rezervaci dohlédne na to, aby byly zachovány vzorky použitelné pro případné budoucí umělé techniky oplodnění. Již dříve odebrané vzorky jsou uložené ve speciální zařízení v Berlíně a mohou být použité pro umělou reprodukci.

Nejohroženější savec současnosti

Suni se v dvorské zoo narodil v červnu 1980 jako vůbec první severní bílý nosorožec na světě, kterého se podařilo odchovat v zajetí. Oba jeho rodiče, matka Nasima i otec Saút, pocházeli z volné přírody. Podle odborníků byl Suni zřejmě posledním severním bílým samcem, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce. Další dva samci, Sudán a Angalifu, jsou ještě starší než Suni, oběma je přes 40 let.

Nosorožci bílí severní jsou nejohroženějšími savci současnosti. V 70. a 80. letech minulého století zredukovali pytláci jejich počet z 500 na 15. Během devadesátých let se podařilo populaci obnovit na 32 jedinců. Po roce 2000 nelegální lov ale bohužel opět zintenzívnil.

Poslední jedinec žijící ve volné přírodě byl spatřen v roce 2007. Dnes je jich známo šest. Jedna samice žije v Dvoře Králové, jeden starý pár v zoo v kalifornském San Diegu. Další tři, dvě samice a starý samec jsou pod dohledem v Ol Pejetě.

Zoo ve Dvoře Králové je jedinou zoo na světě, které se podařilo tyto nosorožce rozmnožit.

Je to šokující, tvrdí kritik přesunu do Afriky

Proti přesunu nosorožců do Afriky v roce 2009 protestovalo například sdružení Safari Archa 2007, které tvrdilo, že převoz čtyř zvířat ze Dvora do Keni je nesmyslný a rizikový, řešením by podle sdružení měla být asistovaná reprodukce.

"U příležitosti pětiletého výročí transportu nosorožců jsme v prosinci chtěli upozornit na to, že přesun do Afriky žádný posun v pokusech o rozmnožení této formy nosorožců nepřinesl. Zpráva o úhynu jednoho z nosorožců je pro mě docela šokující. Zaskočilo mě to," řekl Roman Komeda ze sdružení. S další reakcí chce vyčkat na výsledek pitvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám