Hlavní obsah

Počet obětí eboly se blíží třem tisícům, zastavit se ji nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Počet obětí eboly v pěti západoafrických státech vzrostl na 2917, oznámila ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Virem se podle ní nakazilo 6263 lidí. Obětí ale může být více, statistika totiž nezahrnuje poslední čísla ze Sierry Leone.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Dobrovolník desinfikuje domy v Monorovii

Článek

WHO upozornila, že zatím nejsou k dispozici nejnovější údaje o úmrtích zjištěných během třídenního celostátního zákazu vycházení v Sieře Leone. Tamní úřady přitom informovaly, že během kampaně, která skončila v neděli o půlnoci, objevili zdravotníci 70 těl nových obětí nákazy a dalších 150 případů infekce.

Podle WHO se situace stabilizovala v Guineji, ale v Libérii a v Sieře Leone nemocných dál rychle přibývá.

Zákazy vycházení v Sieře Leone

Prezident Sierry Leone oznámil, že vyhlásil nový okamžitý zákaz vycházení, který se týká zhruba 1,2 miliónu lidí z regionů Port Loko a Bombali na severu a Moyamba na jihu země. Izolace nyní platí v pěti ze 14 regionů Sierry Leone.

Opatření Sierra Leone zavádí necelý týden po třídenní osvětové a informační kampani o smrtící epidemii. Součástí akce bylo i vyhlášení třídenního zákazu vycházení po celé zemi.

Chybí lůžka

Libérie má k dispozici 315 lůžek pro pacienty nakažené ebolou a humanitární organizace přislíbily dalších 440 lůžek. Země ale potřebuje ještě 1550 lůžek, která dosud nikdo nenabídl.

V Sieře Leone 297 přislíbených lůžek sice zdvojnásobí dosavadní kapacitu, ale potřeba je dalších 532.

V úterý WHO uvedla, že počet lidí nakažených ebolou by v západní Africe mohl už na začátku listopadu dosáhnout 20 000, pokud se nezavedou přísná opatření proti šíření nákazy. [celá zpráva]

Podle amerických odborníků by ale nakažených osob mohlo být do druhé poloviny ledna příštího roku 550 000 až 1,4 miliónu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám