Hlavní obsah

Dav vyraboval nemocnici v Libérii, nakažení ebolou utekli

Aktualizováno

Liberijské úřady se obávají rozšíření viru eboly v metropoli Monrovii poté, obyvatelé jednoho ze slumů vyrabovali karanténní centrum v místní nemocnici a ukradli vybavení včetně krví potřísněných pokrývek a matrací. Ze zařízení také utekly nejméně dvě desítky pacientů infikovaných ebolou nebo s podezřením na tuto nákazu.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijská policie zasahuje proti lidem, kteří zablokovali silnici v Monrovii kvůli tomu, že zdravotníci neodnesli tělo zemřelého, u něhož bylo podezření na nákazu ebolou.

Článek

K násilnostem ve slumu West Point došlo v sobotu večer. Dav místních lidí vtrhl do karanténního centra, protože se jim nelíbilo, že do zařízení úřady přemisťují nakažené pacienty z jiných částí Monrovie, uvedla agentura AP.

Podle jiných informací si místní mysleli, že zprávy o ebole jsou jen poplašné a nemají reálný základ. Lidé proto chtěli, aby karanténní centrum bylo zavřeno, uvedla BBC.

Není jasné, kolik přesně v něm bylo pacientů. Podle BBC z centra uteklo nejméně 20 lidí s podezřením, že byli infikováni. Předchozí zprávy uváděly počet až 29 pacientů.

„Vyrazili dveře a vyplenili to tady. Všichni pacienti utekli,” citovala agentura AFP slova svědkyně Rebeccy Wessehové.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci v liberijské Monrovii si vyzvedávají ochranné pomůcky těsně před tím, než vyrazí do ulic ľikvidovat těla obětí smrtícího viru ebola.

Jeden z policistů uvedl, že rabující dav odnesl matrace, deky a prostěradla potřísněná krví, z nichž by se mohla dál šířit nákaza. Zdravotníci se teď obávají, že se infekce dostane v liberijské metropoli mimo kontrolu.

Chudinská čtvrť West Point leží v blízkosti centra Monrovie a je hustě osídlena, žije zde asi 75 000 lidí.

Mrtvých je už 1145

Liberijské ministerstvo zdravotnictví již dříve sdělilo, že chce dát celý zdejší slum West Point do karantény, aby zabránilo odchodu místních lidí do jiných oblastí. Mnoho obyvatel však na toto oznámení zareagovalo s rozhořčením.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Jen v Libérii už podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na ebolu zemřelo 413 lidí, v celé západní Africe pak od března 1145.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Od března se virem infikovalo 2127 lidí. Nejvíce epidemie postihla západoafrické státy Libérii, Guineu a Sierru Leone. Nové případy infikovaných přibývají od konce července i v nejlidnatější africké zemi Nigérii. Agentura DPA informovala, že z nemocnic tam z obavy před nákazou utíká stále více lékařů a zdravotníků, a to především v Lagosu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám