Hlavní obsah

USA zdvojnásobí počet vojáků v Austrálii. Kvůli Číně

Sydney

Spojené státy podepsaly v úterý dohodu s Austrálií, která umožní zdvojnásobit počet amerických vojáků rozmístěných na australském území. Dohoda je v souladu se záměrem Washingtonu posilovat svou přítomnost v asijsko-pacifickém regionu. USA ujistily Peking, že cílem tohoto kroku není omezit zájmy Číny.

Foto: Dan Himbrechts, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Austrálie John Kerry a Julie Bishopová

Článek

Na základě nové dohody by se počet 1150 amerických vojáků, který je v současnosti nasazen u Darwinu na australském Severním území, měl do roku 2017 zvýšit až na 2500.

Dokument byl podepsán během pravidelných americko-australských ministerských konzultací v Sydney, jichž se účastní americký ministr zahraničí John Kerry a jeho australská kolegyně Julie Bishopová.

Spojené státy na schůzce zdůraznily, že vítají rozvoj Číny a chtějí s Pekingem konstruktivně spolupracovat. Také australská ministryně zahraničí Bishopová odmítla, že by dohoda byla namířena proti Číně.

Když americký prezident Barack Obama v roce 2011 oznámil plány na zvýšení americké vojenské přítomnosti v Tichomoří, byla Čína rozhořčena.Obama se soustřeďuje na asijsko-pacifický region, kde Čína neustále posiluje

Bishopová rovněž sdělila, že rozhovory s USA se soustředily na další témata od napětí na Korejském poloostrově přes krizi na Ukrajině až po konflikty v Sýrii, Iráku, v pásmu Gazy a v Afghánistánu.

Strach z vracejících se bojovníků džihádu

Velkou pozornost také věnovali hrozbě zahraničních bojovníků džihádu, kteří se mohou vrátit ze Sýrie do rodných zemí, kde by mohli páchat atentáty. Jednali o tom poté, co Australan Khaled Sharrouf bojující v Sýrii vyfotil svého syna, jak drží hlavu uříznutou syrskému vojákovi. [celá zpráva]

Odhaduje se, že na Blízkém východě bojuje na straně islámských radikálů na 150 Australanů muslimského vyznání. Austrálie už kvůli tomu zvažuje, že vydá omezení pro cesty svých občanů do některých států. Obě země zvažují, že tuto otázku nastolí na zasedání OSN. Chtějí jak zvýšit bezpečnost rodných zemí těchto lidí, tak omezit možnost posilování muslimských radikálů tam, kde vedou svaté války.

Reklama

Výběr článků

Načítám