Hlavní obsah

Desítky žen využily příležitosti a utekly islamistickým únoscům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maiduguri

Přes šest desítek žen a dívek uprchlo ze zajetí nigerijské islamistické skupiny Boko Haram. Uvedly to tamní bezpečnostní zdroje. Ženy byly uneseny v červnu nedaleko města Damboa na severovýchodě nigerijského státu Borno.

Příslušníci sekty Boko Haram a její šéf Abubakar Shekadu (uprostřed)

Článek

Ženám se podařilo zmizet, když radikálové v pátek útočili na vojenskou základnu poblíž Damboy.

"Právě jsem dostal upozornění od kolegů v oblasti Damboa, že asi 63 unesených žen a dívek se mohlo vrátit domů," sdělil zástupce milicí státu Borno, které úzce spolupracují s místní policií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Provedly odvážný čin, když je jejich věznitelé opustili, aby se věnovali jiné operaci," dodal.

Jiný zdroj upřesnil, že ženy a dívky uprchly v pátek večer, kdy vedla armáda proti islamistům bojovou operaci, která stála život více než 50 extremistů.

Přes tři tisíce mrtvých

Radikálové z Boko Haram v červnu unesli skupinu celkem 68 žen a dívek. Co se stalo se zbývajícími, není jasné.

Členové hnutí Boko Haram rozpoutali v posledních letech na severovýchodě Nigérie rozsáhlou vlnu násilí s cílem ustavit v oblasti islámský stát. Podle zprávy Norské rady pro uprchlíky zabili jen za letošní rok asi 3300 lidí.

Pozornost světa začaly akce Boko Haram budit  od letošního dubna, kdy islamisté začali unášet stovky žen a dívek. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila milice Boko Haram na seznam teroristických organizací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám