Hlavní obsah

Nigerijské milice Boko Haram unesly další ženy

Abuja

Nigerijské islamistické milice Boko Haram unesly podle nových informací asi dvacet žen z nomádské osady, která se nachází na severovýchodě Nigérie. Již v polovině dubna se muslimští radikálové zmocnili více než 300 školaček. Asi 270 dívek drží stále ve své moci. Informaci přinesla v pondělí agentura AP.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky

Článek

Náboženské milice jsou aktivní i přes operaci armády, která má ozbrojence umlčet. Během víkendu vojáci podle agentury DPA zabili nejméně 50 příslušníků Boko Haram.

Únos se odehrál ve čtvrtek v osadě známé jako Garkin Fulani, ta je nedaleko města Chibok, kde se islamisté 15. dubna zmocnili 300 gymnazistek. Ozbrojenci z osady nákladními vozy odvezli i trojici mužů, kteří se únosu žen snažili zabránit.

Bezpečnostní složky země v pondělí oznámily, že v nigerijských státech Borno a Adamawa vojáci zlikvidovali v sobotu v noci přes padesátku milicionářů. Ozbrojenci se prý chystali zaútočit na další vesnice.

Útočí takřka na vše

Nigerijská armáda nyní čelí rozsáhlé kritice obyvatel země, kteří jsou rozhořčeni tím, že vojsko není schopné zabránit milicím Boko Haram v jejich řádění. Radikálové chtějí v Nigérii ustavit islámský stát.

Islamisté proti centrální vládě v Nigérii bojují od roku 2009. Terčem jejich útoků jsou často školy, mešity, státní instituce, ale i policisté nebo armáda. Podle nejnovější zprávy Norské rady pro uprchlíky zabily milice Boko Haram jen za letošní rok 3300 lidí. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila Boko Haram na seznam teroristických organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám