Hlavní obsah

Austrálii mohli objevit Portugalci, ukazuje kresba klokana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Portugalský rukopis z přelomu 16. a 17. století, který obsahuje obrázek připomínající klokana, by mohl změnit australské dějiny. Podle některých názorů totiž dokazuje, že portugalští mořeplavci objevili Austrálii před prvním potvrzeným přistáním Evropanů na tomto kontinentu v roce 1606. Uvedla to ve čtvrtek řada britských a australských listů jako The Age, Sydney Morning Herald nebo The Guardian.

Foto: Les Enluminures Gallery

Detail kresby zvířete

Článek

Newyorská galerie Les Enluminures Gallery nedávno získala manuskript, kde je obrázek zvířete připomínajícího klokana. Kapesní modlitební knížka byla sepsána mezi lety 1580 a 1620 a patřila jeptišce jménem Caterina de Carvalho žijící v Caldas da Rainha v západním Portugalsku. Její jméno je v rukopisu vepsáno.

Laura Lightová, odbornice pracující pro galerii, řekla australskému deníku The Age, že ”klokan v takto starém rukopisu je důkazem, že autor rukopisu byl v Austrálii, nebo že zprávy a kresby těchto zajímavých zvířat z nového světa byly již v té době v Portugalsku dostupné”.

V textu se rovněž vyskytuje obrázek dvou polonahých mužů s korunami z listů na hlavě, kteří by podle expertů mohli představovat původní obyvatele Austrálie.

Holanďan nemusel být první, Portugalci plavby tajili

Obrázek zvířete připomínajícího klokana podle některých expertů naznačuje, že toto zvíře bylo známo ještě před rokem 1606, kdy k jejím břehům dorazil holandský mořeplavec Willem Janszoon na lodi Duyfken.

Foto: Les Enluminures Gallery

Motlitební knížka s obrázkem zvířete, které se podobá klokanovi, z přelomu 16. a 17. století

Hypotézu podporují mimo jiné portugalské mapy datované do 40. let 16. století, které znázorňují rozlehlou část pevniny prostírající se mezi Indonésií a Papuou-Novou Guinejí. Portugalci byli známí tím, že přísně tajili cesty, kterými se plavili. Je proto těžké určit, kdy poprvé do Austrálie dorazili.

Historik Peter Trickett tvrdí, že Portugalci zmapovali severoaustralské pobřeží už v letech 1521 až 1522: „Koneckonců není překvapující, že by se obrázek klokana mohl objevit v Portugalsku koncem 16. století.“

Námitky oponentů 

Ne všechny odborníky ale kresby v rukopisu přesvědčily. Martin Woods z australské národní knihovny deníku The Age řekl: „Podobnost zvířete s malým klokanem je dost jasná, ale taky to může být jakékoli jiné zvíře žijící v jihovýchodní Asii, například některý druh jelena, z nichž někteří se staví na zadní, když při krmení chtějí dosáhnout na vyšší větve”.

Woods taktéž upozornil, že zvíře nemá ocas. „Kdyby člověk kreslil klokana, jako první by nakreslil ocas. Zvíře je umístěno dovnitř písmene D, takže ocas může být schovaný, ale autor ho také mohl obtočit kolem písmene,” podotkl Woods.

Profesor John Gascoigne uvádí, že zjistit, kdy Evropané dorazili do Austrálie, bude obtížné, protože mnoho záznamů bylo zničeno při zemětřesení v Lisabonu v roce 1755. Navíc doplňuje: „Možné je datování až do roku 1620, což by mohlo odpovídat připlutí Janszoona do severní Austrálie v roce 1606.“ Myslí si však, že by obrázky mohly pocházet i z cesty do Papuy v roce 1526.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám