Hlavní obsah

Arafat nezemřel na otravu radioaktivním poloniem, potvrdili ruští experti

– Moskva

Bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat zemřel přirozenou smrtí, nikoli na otravu radioaktivní látkou. Řekl to ve čtvrtek šéf ruských expertů Vladimir Ujba. Vzorky Arafatovy tkáně zkoumali odborníci ve Francii, Švýcarsku a Rusku.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 2001

Článek

Francouzi už dříve vyjádřili stejný názor jako Rusové, Švýcaři otravu nevyloučili. Palestinský velvyslanec v Moskvě ale v reakci na dnešní tvrzení uvedl, že vyšetřování smrti jejich bývalého předáka bude pokračovat.

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu téhož roku ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek, avšak příčina tohoto rozpadu zveřejněna nebyla. Vdova po Arafatovi Suha tehdy nežádala o provedení pitvy.

Loni však Suha poskytla k rozboru věci, které měl s sebou Arafat v nemocnici, a experti v nich našli stopy po poloniu. Uskutečnila se proto exhumace těla a odebrané vzorky tělesných tkání byly rozeslány do několika laboratoří.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Jásir Arafat zůstává dál pro Palestince symbolem. Demonstrant drží jeho fotografii při protestu proti stavbě izraelské bezpečnostní bariéry poblíž Betléma na západním břehu Jordánu.

Jako první se k případu letos začátkem listopadu vyjádřili vědci ze Švýcarska. Podle jejich šetření bylo v Arafatově těle osmnáctkrát větší množství polonia, než je běžné. Švýcaři se ve své zprávě mírně přiklánějí k názoru, že příčinou Arafatova úmrtí byla otrava. [celá zpráva]

Francouzi na začátku prosince tuto verzi vyloučili. Arafat podle nich zemřel stářím a následkem rozšířené infekce. [celá zpráva]

Jako poslední zveřejnili výsledky svého výzkumu Rusové, kteří potvrdili zprávu Paříže. "Jásir Arafat nezemřel na následky otravy radioaktivní látkou, ale z přirozených příčin," prohlásil Ujba.

Řada Palestinců se domnívá, že bývalý palestinský předák byl zavražděn, spekuluje se, že za jeho skon může Izrael. Ten ale vinu důsledně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám