Hlavní obsah

Policie Krejčíře podle jeho právníků mučila, má zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická policie se pokoušela dostat doznání ze zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře mučením. Tvrdí to podle serveru enca.com jeho právníci. Vyšetřovatelé ho prý několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. Dvojice lékařů prý potvrdila, že Krejčíř utrpěl zranění.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Krejčíř byl v pátek zatčen kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos. Policisté v civilu ho podle prohlášení advokátní kanceláře BDK odvezli v konvoji neoznačených vozů mimo město. Tam ho údajně agent s pomocí elektrického paralyzéru přinutil vystoupit z automobilu.

"Poté, co ho dostali na kolena,... našeho klienta mučili, přetáhli mu přes hlavu plastikový pytlík a dusili, dokud neupadl do bezvědomí," citovala z prohlášení BDK agentura AFP.

"Po ztrátě vědomí mu dávali elektrošoky taserem, kladli mu otázky a bili ho. Utrpěl řezné rány na zápěstí a předloktí, a pak mu do ran nalili chemikálie, které mu způsobily prudké bolesti. Trvalo to asi 90 minut," tvrdí advokáti. Na dotyčné policisty prý podali žalobu.

"Je zřejmé, že policisté našemu klientovi upřeli právo na právní zastoupení, aby ho mohli mučit, a tak na něm vynutit určitá doznání," uvedla advokátní kancelář.

Jihoafrická policie nechce zveřejnit místo Krejčířova pobytu, údajně v zájmu jeho vlastní bezpečnosti. Obviněný se má v pondělí společně se svým komplicem, jenž byl rovněž zatčen v pátek, objevit před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám