Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Pákistánu má přes 200 obětí, z moře se vynořil nový ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Odlehlou část jihozápadního Pákistánu postihlo v úterý mohutné zemětřesení o síle 7,8 stupně. Otřesy zaznamenali i lidé ve stovky kilometrů vzdáleném pákistánském přístavu Karáčí či v indické metropoli Dillí, kde se rozhoupaly budovy. Úřady ve středu ráno uvedly, že obětí je nejméně 238. Z moře se také následkem tohoto zemětřesení vynořil ostrov.

Foto: Reuters

Děti v troskách ve městě Awaran

Článek

Podle americké geologické služby USGS zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo v hornaté západopákistánské provincii Balúčistán v 16:29 místního času (13:29 SELČ). Ohnisko se nacházelo 100 km jihozápadně od města Chuzdar a leželo v hloubce 23 kilometrů.

Foto: Reuters

Trosky domů po zemětřesení v Pákistánu ve městě Awaran.

Zemětřesení bylo podle Reuters tak silné, že asi 600 metrů od pákistánského pobřeží Arabského moře u přístavu Gvadar se vzedmulo dno a z vody vystoupil nevelký skalnatý ostrov. Je vysoký 90 až 120 centimetrů. Jeho vynoření potvrdil CNN seismolog Zahid Rafi, který tím podle svých slov není překvapen. Na nový ostrov, který je údajně 100 metrů dlouhý, i když původně se uváděla jen plocha asi čtyři metry čtvereční ,se přišlo podívat mnoho místních obyvatel.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo maps

U pobřeží Pákistánu se v Arabském moři vynořil malý ostrůvek

Padaly domy

Zpráva o třiceti obětech přišla poté, co SkyNews varovala, že budou mrtví, protože budovy v oblasti bývají chatrné, jsou z nepálených cihel. USGS vydala varování, že vzhledem k síle zemětřesení je vysoká pravděpodobnost obětí. Ráno už bylo oznámeno 238 obětí.

Šest mrtvých je v Labachu na severním okraji města Avaran, které je prý zasaženo nejvíce. Domy spadly i v Chuzdaru.  Podle tajemníka předsedy balúčského parlamentu byla zničena třetina domů v chudém Avaránu.

Foto: Shakil Adil, ČTK/AP

Obyvatelé Karáčí vyběhli při zemětřesení do ulic

Největší, ale nejméně osídlenou pákistánskou provincii Balúčistán postihují zemětřesení poměrně často. Otřesy půdy o síle 7,8 stupně s epicentrem v sousedním Íránu v ní připravily v dubnu o život nejméně 35 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám