Hlavní obsah

Indie spustila na vodu doma vyrobenou letadlovou loď

– Dillí

Indie v pondělí spustila na vodu první letadlovou loď domácí výroby INS P-71 Vikrant. Připojila se tak ke Spojeným státům, Rusku, Francii a Británii, které už vlastní letadlovou loď dokázaly vyrobit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indové vyrobili vlastní letadlovou loďVideo: Reuters

 
Článek

Indická letadlová loď byla podle BBC spuštěna na vodu v loděnici v jižním státě Kérala v přístavu Kóčín. Nyní bude muset projít sérií rozsáhlých testů a bude muset být vyzbrojena, než se v roce 2018 stane součástí indického námořnictva, napsala agentura AP.

Loď o výtlaku 40 000 tun má délku 262 metrů a šířku 62 metrů. Byla navržena i vyrobena v Indii s použitím vysoce kvalitní oceli z produkce státní ocelářské firmy, uvedl server BBC News. Rusko totiž nebylo schopno tuto ocel dodat, což prodloužilo stavbu lodě. Další zdržení způsobilo opožděné dodání převodového ústrojí a finanční náročnost přestavby jiného nosiče Admirál Gorškov na INS Vikramaditya. Tato letadlová loď už je v provozu.

Foto: Sivaram V, Reuters

Letadlová loď Vikrant po spuštění na vodu

Konstrukce trupu lodi je z 90 procent indická, u pohonného systému je ale domácí jen polovina a výzbroj je indická jen z třetiny.

Posádku plavidla bude tvořit 1450 mužů. Měly by z něj startovat ruské palubní  letouny MiG-29K, tedy verze známých devětadvacítek využívané už na Vikramaditye místo původně testovaných Suchojů Su-33. Dále by z paluby měla vzlétat domácí lehká letadla LCA HAL Tejas, která nahradí kolmostartující harriery, a ruské vrtulníky Kamov.

Stavba lodi, jejíž kýl byl založen v roce 2009, přišla podle médií na pět miliard dolarů.

Indie v posledních letech výrazně posiluje své námořní kapacity, k čemuž ji žene mimo jiné rivalita se sousední Čínou. Ta také posiluje námořní síly. Indický ministr obrany A. K. Antoni v pondělí prohlásil, že Indie potřebuje silné námořnictvo, aby se byla schopna bránit. Indie staví ještě jednu letadlovou loď INS Vishal o výtlaku 65 000 tun. Ta ale bude ve výzbroji až v roce 2025.

V sobotu Indie aktivovala atomový reaktor na své první jaderné ponorce domácí výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám