Hlavní obsah

Nejlepší život mají Australané, Češi jsou na 22. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlépe na světě se dá žít v Austrálii, konstatovala už třetí rok po sobě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Česká republika se v žebříčku zemí umístila na 22. místě.

Foto: David Gray, Reuters

Australané mají podle žebříčku OECD nejkvalitnější život už tři roky v řadě.

Článek

"Austrálie si vede výjimečně dobře v zajišťování blahobytu, o čemž svědčí skutečnost, že se řadí mezi vedoucí země ve velkém počtu kritérií v indexu kvality života," uvádí OECD na svých internetových stránkách.

Organizace posuzovala země podle 11 kritérií, například podle zdraví, výše příjmů, zaměstnanosti, bydlení, bezpečí nebo využití volného času.

Austrálie si udržela prvenství vzhledem k celkové síle svého hospodářství, které těží ze světového zájmu o její nerostné bohatství. 73 procent obyvatelstva ve věku od 15 do 64 let má zaměstnání, průměrná délka života dosahuje 82 let. V ČR je to 66 procent a skoro 78 let, na Slovensku 59 procent a 76 let.

Česká republika skončila 22. – hned za Japonskem, ale před sousedy z bývalého komunistického bloku Polskem, Slovenskem i Maďarskem. Za ČR zaostávají také Itálie a Izrael.

Podle OECD je Česko nadprůměrné ve školství a v oblasti bezpečnosti, průměrné v životním prostředí, ale v ostatních kritériích zaostává. V České republice činí roční příjem průměrné domácnosti téměř 17 000 dolarů (340 000 Kč), což je pod průměrem OECD, který činí 23 000 dolarů (462 000 Kč).

USA plné kontrastů

V čele žebříčku příjmů jsou Spojené státy s 38 000 dolary (763 000 Kč). Tady ale OECD upozorňuje na obrovské rozdíly, kdy 20 procent nejbohatších bere osmkrát více než 20 procent nejchudších. USA jsou také hluboko pod průměrem co do času stráveného v práci na úkor aktivit ve volném čase, kdy jsou spolu s Austrálií za Polskem a ČR.

Zatímco USA jsou na prvním místě i v kvalitě bydlení, Švýcaři a Norové vedou v obecné spojenosti se životem, což je proložené i uspokojením ze zaměstnání. V poměru pracovního nasazení a volného času jsou na tom nejlépe Dánové a pak Nizozemci a Norové.

Nejbezpečnější je tradičně Japonsko a Kanada s překvapivě třetím Polskem. Nejlepšímu zdraví a zdravotní péči se těší na Novém Zélandu, dále v Austrálii a ve Švýcarsku. Nejlepší vzdělávací systém mají ve Finsku, které je ale obecně až na 12. místě, dále v Japonsku a Švédsku, které je naopak první v životním prostředí, dále následují Británie, Norsko a Island.

Žebříček indexu kvality života podle OECD
1. Austrálie
2. Švédsko
3. Kanada
4. Norsko
5. Švýcarsko
6. USA
7. Dánsko
8. Nizozemsko
9. Island
10. Británie
11. Nový Zéland
12. Finsko
...
21. Japonsko
22. Česko
23. Itálie
24. Izrael
25. Polsko
26. Slovensko
27. Jižní Korea
28. Portugalsko
29. Maďarsko
30. Řecko

Reklama

Výběr článků

Načítám