Hlavní obsah

KLDR zadržuje čínskou rybářskou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Pchjongjang

Čína vyzvala v pondělí Severní Koreu, aby propustila soukromou čínskou rybářskou loď a její šestnáctičlennou posádku, která byla zadržena 5. května. Majitel lodi uvádí, že Severní Korea požaduje za propuštění plavidla zaplatit 600 000 jüanů (asi dva milióny korun). Podle něj byla loď unesena z čínských výsostných vod.

Článek

Jü upřesnil, že se obrátil na čínské velvyslanectví 10. května, když zjistil, že jeho loď zadrželi Severokorejci. Čínské velvyslanectví už se spojilo s úřadem pro konzulární záležitosti severokorejského ministerstva zahraničí a vyzvalo KLDR, aby loď i posádku propustila, potvrdily čínské úřady.

Trvá na tom, že plavidlo v té době bylo v čínských teritoriálních vodách. „Loď je vybavena systémem GPS a Beidou, aby naši rybáři znali v každém okamžiku svou polohu,“ uvedl.

Dodal, že čínské úřady v oblasti často monitorují pohyb všech rybářských lodí, aby se nedostaly do blízkosti severokorejských vod. Podle něj loď nejspíše obsadili příslušníci severokorejských ozbrojených sil a a zabavili všechny komunikační prostředky i oba systémy satelitní navigace.

Anonym chce peníze

Čínský list Southern Metropolis Daily napsal, že Jüovi telefonoval nejmenovaný severokorejský činitel, podle nějž plavidlo bylo ve vodách patřících KLDR. Požadoval po něm do nedělního poledne zaplacení 600 000 jüanů. Částka měla být převedena na jistou společnost v Tan-tungu, což je město v severovýchodní Číně u hranice s KLDR. Jinak Severní Korea zabaví loď a posádku vyhostí. „Nemohu si dovolit výkupné, které požadují,“ řekl čínskému listu Global Times Nejvíce se obává o soud posádky, která měla na palubě jídlo jen na dvacet dní, které brzy vyprší.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Loď byla zadržena v době ochlazení vztahů mezi Pekingem a Pchjongjangem, který kritizoval Severní Koreu za její třetí pokusný jaderný výbuch a eskalaci napětí na Korejském poloostrově. Čína nevetovala zostření sankcí ze strany OSN proti KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám