Hlavní obsah

KLDR vyzvala cizince, aby opustili Jižní Koreu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Komunistická Severní Korea vyzvala v úterý cizince v Jižní Koreji, aby se pro případ války přichystali k evakuaci ze země. Informovala o tom severokorejská agentura KCNA.

Severokorejská moderátorka vyzvala cizince k evakuaciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Severokorejský výbor pro mír v oblasti Asie a Pacifiku vydal prohlášení, že cizinci v Jižní Koreji by si měli zavčas najít úkryty a také prověřit evakuační plán. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap.

„Všechny zahraniční instituce, společnosti a turisté v Soulu a v ostatních částech země by měli vypracovat plány, kde se ukryjí, a stanovit způsob, jakým se evakuují ze země,“ řekl mluvčí severokorejského výboru.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Pohrozil, že když konflikt propukne, Sever povede nemilosrdnou odvetnou válku. Varoval, že Korejský poloostrov je na pokraji termojaderného konfliktu a aktuální vývoj vytváří smrtelnou hrozbu pro celou oblast Asie a Pacifiku. „Spojené státy a váleční štváči v Soulu pokračují v procesu hromadění zbraní hromadného ničení na Jihu a čekají na příležitost k útoku,“ pravil.

„Nechceme ublížit cizincům v Jižní Koreji, pokud vypukne válka," citovala KCNA ještě mluvčího výboru.

V Jižní Koreji působí 1,4 miliónu cizinců.

Už koncem minulého týdne vyzvala KLDR k odchodu zahraniční diplomaty z Pchjongjangu. [celá zpráva]

 Soul proměníme v moře plamenů

Varování přicházejí poté, co Pchjongjang ve své vyhrocené rétorice uvedl, že promění okolní moře i Soul v moře plamenů, a hrozil i preventivními jadernými útoky.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Antirakety Patriot PAC 3 před tokijským ministerstvem obrany

Japonsko rozmístilo v Tokiu patrioty

Antirakety Patriot PAC 3 kvůli rostoucím hrozbám Severní Koreje a obavám z dalšího testu rakety rozmístilo v úterý Japonsko v oblasti Tokia. Baterie je také přímo před ministerstvem obrany, další pak v okolí metropole.

Stejná opatření Japonsko uplatnilo i při předchozích testech severokorejských raket. Nikdy ale nevypálilo na žádnou severokorejskou raketu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

KLDR minulý týden přesunulo dvě své balistické rakety na východní pobřeží a umístilo je na mobilních odpalovacích rampách. Panují obavy, že střelu, zřejmě typu Musudan o doletu až 3000 km, vypustí. [celá zpráva]

V úterý také nenastoupili severokorejští zaměstnanci do společné průmyslové zóny v Kesongu. O jejím uzavření informoval Pchjongjang už v pondělí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejci opouštějí průmyslovou zónu KesongVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám