Hlavní obsah

Severní Korea zvýšila výrobu miniponorek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Během posledních tří let Severní Korea výrazně zvýšila počet nejrůznějších druhů podmořských člunů včetně trpasličích ponorek, uvedl web DailyNK s odvoláním na severokorejské vojenské zdroje. Předpokládá se, že právě trpasličí ponorka potopila v roce 2010 jihokorejskou korvetu Čchonan. Panuje podezření, že 600 kilogramů stříbra nakoupeného v nedávné době v Číně je určeno na akumulátory ponorek.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Experti přicházejí na vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan.

Článek

„Námořnictvo produkuje podmořské čluny ve všech loděnicích na východním i západním pobřeží od útoku na Čchonan,“ citoval DailyNK vyjádření severokorejského vojenského představitele z 5. dubna.

Před potopením fregaty se takováto plavidla vyráběla jen v továrně na výrobu kotlů Bongdae v Sinpu, kdy se jich vyprodukovalo pět ročně. Nyní číslo stouplo na 16 ročně a začala se vyrábět i v loděnicích v Jonghampu, Čchongdžinu a Radžinu.

Zdroj ještě dodal, proč jejich produkce vzrostla: „Tyto ponorky s 12 až 15 námořníky mohou se svými dvěma torpédy potopit i torpédoborce o výtlaku tisíců tun. Hluk jejich motorů je velmi nízký, takže se mohou tajně přiblížit pod hladinou ke svým cílům,“ sdělil zdroj a dodal, že severokorejské námořnictvo také usilovně cvičí posádky těchto člunů.

Rostoucí produkce těchto ponorek vyžaduje zvýšení výroby akumulátorů, v nichž se používá zinek a stříbro. „Veškerá produkce stříbra jde nyní do loděnic, uvedl zdroj. Podivoval se však, že by domácí produkce stříbra neměla stačit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un kontroluje armádní cvičeníVideo: Reuters

Některá vyjádření zdroje sice nepůsobí věrohodně, Pchjongjang dosud nikdy nepřiznal, že by potopil korvetu Čchonan, a těžko předpokládat, že by to někdo v armádě KLDR udělal. [celá zpráva]

Web DailyNK má ale většinou dobré informace o dění v KLDR.

Nasazení miniponorek

Miniponorky byly opakovaně využívány námořními mocnostmi, poprvé už za války USA za nezávislost a pak během války Severu proti Jihu. Nejvíce se rozšířily během druhé světové války. Nejúspěšnější byly italské miniponorky Maiale, které v roce 1941 potopily v alexandrijském přístavu dvě britské bitevní lodě.

Britové měli vlastní miniponorky X, které nasadili do útoku proti německé bitevní lodi Tirpitz, pak je využili při invazi do Evropy a X-24 úspěšně potopila dok v Bergenu.

Nacistické Německo využívalo trpasličích ponorek Biber a Molch a Neger či větších Seehund k torpédovým útokům a kladení min a jako obranu proti chystané invazi spojenců do Normandie.

Japonsko plánovalo i využití lidských torpéd Kaiten.

Po druhé světové válce vyvíjela miniponorky Čína. Je mezi nimi i 7 metrů dlouhý typ o výtlaku 14 tun označovaný na západě jako Osprey pro dva až tři lidi, který se  může ponořit jen do několikametrové hloubky.

KLDR má o miniponorky zájem od šedesátých let, nakonec ale vyrábí větší.

Špionážní akce

Nejznámější je třída Sang-O, která byla využita v roce 1996 při špionáži proti Jižní Koreji. Vysadila špióny, ale při opakovaném pokusu vyzvednout je ponorka uvízla na pobřeží.

Jde poměrně o velkou ponorku o délce 34 metry a výtlaku 275 tun s patnáctičlennou osádkou. Od roku 2011 by se měla vyrábět zvětšená verze o délce 40 metrů. Za trpasličí ponorky se označují obvykle stroje o výtlaku do 150 tun s osádkou do osmi lidí.

KLDR předpokládá, že malé ponorky mohou být úspěšné v asymetrickém konfliktu. Což je typ konfliktu, kdy na jedné straně stojí výrazně silnější armáda než na straně druhé.

Reklama

Výběr článků

Načítám