Hlavní obsah

Milióny Indů se při rituální koupeli ponořily do Gangy

V neděli se ponořily milióny Indů do soutoku řek Gangy a Jamuny během dne, který je v rámci konání tradičního hinduistického svátku Kumbh mélá považován za nejsvětější. Hinduisté věří, že koupelí v posvátné řece Ganze ze sebe smyjí hříchy. Svátek, který začal 14. ledna a potrvá do 10. března, je označován za největší shromáždění lidí na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indové slaví Kumbh méláVideo: Reuters

 
Článek

Více než osm miliónů lidí vykonalo očistnou koupel během prvního dne Kumbh mélá a celkem se očekává, že se letos do vod řeky ponoří až 100 milionů poutníků, což by byl rekord, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

První den vykonalo koupel více než osm miliónů lidí

Na neděli bylo na místě konání rozmístěno více než 14 000 policistů a příslušníků polovojenských i speciálních jednotek. Pomáhat se zajištěním bezpečnosti mělo i 30 000 dobrovolníků.

Podle pořadatelů je letošní účast "bezprecedentní". Ti zveřejnili i další číselné údaje týkající se Kumbh mélá. Pro poutníky bylo podle nich nachystáno 80 miliónů litrů pitné vody, 35 000 toalet a na jejich zdraví dohlíželo 243 lékařů ve 14 nemocnicích. Tam bylo od začátku svátku ošetřeno více než 152 000 lidí a dalších 40 000 se v davu ztratilo a policii se je opět podařilo spojit s příbuznými či přáteli. Svátek si zatím vyžádal dva mrtvé.

Foto: Profimedia.cz

Indové slaví Kumbh mélá

Nedělní koupel se konala na 18 různých místech podél břehu řeky. Rádžkumár Singh, vládní úředník ze státu Paňdžáb, BBC řekl: "Cestoval jsem tři dny autobusem, vlakem i pěšky, abych se sem dostal. Věřím, že koupel v nejposvátnější den mě zbaví všech mých hříchů a pomůže mi zajistit budoucnost pro mě i mou rodinu."

Foto: Profimedia.cz

Do vody se ponoří možná až 100 miliónů poutníků

Kumbh mélá svůj původ odvozuje z mytologického boje mezi bohy a démony o pohár s nektarem nesmrtelnosti (kumbh znamená hindsky pohár, mélá slavnost, trh). Podle legendy se při potyčce o číši několik kapek vylilo na čtyři místa u soutoku řek Ganga, Jamuna a mytologického podzemního toku Sarasvatí - na Iláhábád, Nášik, Udždžain a Hardvár.

Svátek se slaví každé tři roky postupně na zmíněných čtyřech poutních místech, v Iláhábádu tedy vždy po 12 letech.

Foto: Profimedia.cz

Indové slaví Kumbh mélá

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám