Hlavní obsah

Jižní Korea vyslala svoji první vesmírnou družici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea vyslala na oběžnou dráhu svoji první družici, informovala ve středu agentura AP. Soul se s vlastními pokusy o vypuštění družice ocitl pod tlakem poté, co jeho komunistický rival Severní Korea dostal na orbit svůj satelit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start první jihokorejské raketyVideo: Reuters

 
Článek

Pokus Jihokorejců dosud dvakrát selhal. Poslední plánovaný start na konci loňského roku byl zase zrušen jen pár minut před odpálením po zjištění elektronické závady na raketě Naro-1. Jihokorejci z velké části využili ruské technologie. Rusové však přislíbili spolupráci jen pro tři pokusy o vypuštění. V případě neúspěchu tedy hrozilo, že si Soul bude muset najít nového partnera, anebo vyjednat s Moskvou prodloužení spolupráce.

Raketové starty znovu zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Vyslání severokorejské družice bylo Západem a spojenci považováno nejen jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ale i jako zástěrka testu balistické rakety dlouhého doletu. Severokorejci svoji družici na oběžnou dráhu překvapivě dostali, satelit však po krátkém čase přestal fungovat.

Vypuštění jihokorejské družice je odpovědí na úspěch komunistického severu, který navíc varoval, že uskuteční svůj třetí jaderný test.

Jihokorejská družice má nicméně podle Soulu primárně sbírat informace o klimatu.

Foto: Korea Aerospace Research Institute/Handout, Reuters

Jihokorejská raketa Naro

Soul začal raketový program rozvíjet v roce 2002 a podle stanice CNN se očekává, že do roku 2021, kdy mají být k dispozici vlastní technologie, na něj vynaloží 1,5 biliónu wonů (25,5 miliardy korun).

Vlastní družice vyslaly na oběžnou dráhu také USA, Rusko, Čína, Velká Británie, Japonsko, Francie, Indie, Izrael a Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám