Hlavní obsah

Třímetrová krajta bojovala o život na křídle letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Moresby

Třímetrová krajta ametystová (Morelia amethistina) si v australském Cairnu nevybrala vhodný úkryt. Schovala se ve škvíře u vztlakových klapek turbovrtulového dopravního letadla Bombardier DHC Dash 8 společnosti Qantas, které letělo do Port Moresby na Papuu - Novou Guineu. Hada bojujícího o život spatřili a nafilmovali cestující.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na křídle letadla cestoval třímetrový hadVideo: Reuters

 
Článek

Cestující Robert Weber řekl místním novinářům, že had bojoval o život, byl zalezlý ve škvíře u vztlakových klapek, kde se snažil udržet, silný vítr a turbulentní proudění ho však vždy znovu vytáhly ven a jeho ocas narážel na motorovou gondolu.

"Bylo mi ho dost líto, vážně," řekl cestující Robert Weber listu Sydney Morning Herald. „Po celý zbytek letu se snažil dostat zpátky do letadla, letoun se pohyboval rychlostí přes 400 kilometrů ve výši 8000 metrů v teplotě dvanáct stupňů pod nulou.

Na hada bojujícího o život se přišli podívat i oba piloti. Když byl jeden úder velmi silný, had přišel o špičku ocasu a z jeho těla vystříkla krev na motorovou gondolu. „V tu chvíli se k nám pilot obrátil a řekl, že je asi mrtvý,“ dodal Weber. Had se však i poté snažil nasoukat zpátky. Než jsme přistáli, stále jsem se díval z okýnka a hýbal se.“

Polomrtvého hada posléze odstranil z letounu pozemní personál. Podle některých zpráv ještě po přistání žil, pak ale uhynul, nebo musel být utracen.

Foto: Reuters

Had na křídle letadla po přistání

Podle herpetologů muselo jít o nejdelšího australského hada, krajtu ametystovou, která je v Severním Queenslandu běžná. Dorůstá až pěti metrů, přičemž váží 15 kilogramů.

Podle předsedy Australské asociace leteckých inženýrů Paula Cousinse had do letadla vylezl po podvozkové noze. Když se ale podvozek zatahoval, snažil se najít v křídle klidnější místo.

Cestující neměli strach, že by se had dostal do letadla: "Nevypukla žádná panika. V tu chvíli asi nikoho nenapadlo, že by třeba v letadle mohl být další," dodal Weber.

Reklama

Výběr článků

Načítám