Hlavní obsah

Mužům, kteří v autobuse v Indii znásilnili studentku, hrozí trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická policie pokračuje ve vyšetřování případu 23leté studentky, která byla v polovině prosince v jedoucím autobuse znásilněna a i se svým přítelem brutálně zbita skupinou mužů. Policie zadržela šest mužů, pěti z nich hrozí trest smrti, šestý podstoupí testy zletilosti.

Foto: ČTK/AP

Muž s plakátem odsuzujícím znásilnění v Novém Dillí v Indii

Článek

Policie zadržela šestici útočníků, kteří budou ve čtvrtek soudem formálně obviněni z únosu, hromadného znásilnění a vraždy třiadvacetileté ženy. Jeden z nich by hrozbě trestu smrti mohl uniknout, pokud testy vzorků odebraných z jeho kostí potvrdí, že je nezletilý, jak uvádí, napsala v úterý agentura AP.

Policie už shromáždila zhruba tři desítky svědků a obvinění jsou podrobně sepsána v dokumentu, jehož rozsah už převyšuje tisíc stránek.

Rozzuření Indové požadují pro násilníky trest smrti. Za vraždu hrozí v indickém právním systému trest smrti, znásilnění se trestá doživotím. Nezletilí, tedy mladší 18 let, nemohou být stíháni za vraždu.

BEZ KOMENTÁŘE: Znásilněná indická dívka zemřelaVideo: Novinky/Reuters

Třiadvacetiletá žena se v Indii stala symbolem neutěšené situace žen, které často čelí násilným útokům, aniž by jejich pachatelé byli potrestáni. V indické společnosti je sexuální násilí hluboce zakořeněné. Ženy čelí každodennímu obtěžování od lascivního pokřikování mužů na ulicích, osahávání v autobusech až po znásilnění.

Policisté často odmítají přijmout obvinění od obětí znásilnění a dokonce je viní z toho, že sexuální útok nějakým způsobem samy vyprovokovaly, například provokativním oblečením. Také rodiny často znásilněné dívky a ženy odrazují od vznesení obvinění ze strachu, že by se tím zničila pověst rodiny.

Surovost činu, který se odehrál 16. prosince, nakonec donutila k akci i vysoké indické politiky, kteří tuto událost dlouho přehlíželi. Aktivisté doufají, že útok, při němž skupina mužů dívku zbila železnými tyčemi a znásilnila, pomůže setřást tabu, které tyto otázky v Indii obklopuje. Dívka cestovala se svým přítelem; také jeho násilníci zbili.

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti benevolenci úřadů v IndiiVideo: Novinky/Reuters

Případ nutí indickou vládu rovněž k debatě o mimořádném trestu. Nejvyšší sazbou pro pachatele znásilnění je nyní doživotí. Ministr vnitra už ale hovořil o možnosti tvrdšího trestu v mimořádně brutálních případech. Úřady také zvažují, jak lépe ochránit ženy a pomoci obětem násilí. Chtějí zavést speciální policejní linku, kam se mohou napadené ženy obracet. Hovoří se také o posílení policejních hlídek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám