Hlavní obsah

Severní Korea zaskočila svět a odpálila raketu, která vynesla družici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea ve středu překvapila celý svět. Odpálila raketu dlouhého doletu, která vynesla na oběžnou dráhu satelit. USA potvrdily, že na orbitu se dostal nespecifikovaný objekt. Severokorejci přitom před dvěma dny prohlašovali, že raketa má technické potíže, a zpravodajské agentury v úterý uváděly, že technici dokonce začali raketu demontovat. KLDR vypuštěním rakety porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Severokorejská televize ohlásila odpálení raketyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Start druhé verze satelitu Kwangmjungsung byl úspěšný. Satelit se dostal na oběžnou dráhu, jak bylo plánováno,“ oznámila státní agentura KCNA.

Podle jihokorejské agentury Jonhap Severokorejci odpálili také dvě střely země-země. Spojené státy mezitím potvrdily, že na oběžnou dráhu byl vynesen nespecifikovaný objekt. Raketa "vynesla objekt, který podle všeho dosáhl oběžné dráhy Země", uvedlo Severoamerické velitelství protivzdušné a kosmické obrany (NORAD). Podle NORAD se jednotlivé stupně rakety oddělily podle plánu.

Foto: ČTK/AP

KLDR se neúspěšně pokusila vypustit raketu dlouhého doletu už v dubnu.

Zaskočili svět

Severokorejci s raketou překvapili nejen sousední země v čele s Japonskem a Jižní Koreou, které hrozily, že raketu nebo její zbytky sestřelí, jestliže naruší jejich vzdušný prostor. Ani Spojené státy v úterý nevyvracely verzi, že technici raketu demontují, když potvrdily zvýšenou aktivitu u odpalovací rampy ve městě Sinuidžu na severozápadním pobřeží Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Vynesení satelitu na oběžnou dráhu je dalším překvapením a významným pokrokem severokorejského raketového programu. Severokorejci se o vyslání rakety bez úspěchu pokoušeli už v dubnu.

Foto: ČTK/AP

Lidé v Pchjongjangu slaví úspěšné vypuštění severokorejské rakety.

Třístupňová raketa letěla mezi Korejským poloostrovem a Čínou a její druhá část podle americké armády dopadla do filipínských vod Žlutého moře. Podle japonských úřadů rovněž raketa přeletěla nad ostrovem Okinawa.

Podnik vyvolal odsouzení

Japonská vláda svolala bezpečnostní radu státu a ani jinde nezůstal severokorejský podnik bez reakce. Start rakety odsoudil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, akci nazval „provokací“, která může mít negativní dopad na stabilitu regionu. Šéf OSN, že KLDR jasně porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila odpálenou severokorejskou raketu

Mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Tommy Vietor zase uvedl, že USA v důsledku vypuštění rakety budou v OSN prosazovat přijetí „přiměřených opatření“. Washington se obává, že Severokorejcům nešlo ve skutečnosti o vesmírnou družici, ale o zkoušku technologie pro mezikontinentální balistické střely.

Start rakety odsoudily i Čína a Rusko. Rada bezpečnosti OSN zasedne ještě ve středu.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Vývoj raketového a jaderného programu KLDR
2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu.
Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň.
Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.
Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Prosinec 2007 - Severní Koreji skončil termín pro předání dokumentů s detaily o jejím jaderném programu.
Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Washington to opatrně vítá.
Duben 2009 - Země otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit, třetí stupeň se ale na oběžnou dráhu nedostal. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.
Květen 2009 - Severní Korea provedla druhou zkoušku jaderné bomby. Následovalo přijetí rezoluce 1874 Radou bezpečnosti OSN a zavedení nových sankcí. KLDR na to oznámila, že obnoví program obohacování uranu.
Leden 2012 - Režim nového vůdce Kim Čong-una vypustil tři rakety krátkého doletu.
Leden 2012 - Severokorejská vláda pozastavila jaderný i raketový program výměnou za potravinovou pomoc z USA.
Březen 2012 - Režim obrací a oznamuje plán vypuštění rakety, která vynese na oběžnou dráhu výzkumný satelit.
Duben 2012 - Vypuštěná raketa dlouhého doletu se na oběžnou dráhu nedostala.
Prosinec 2012 - KLDR pokus zopakovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám