Hlavní obsah

Pasažér dopravního letadla pomohl najít v moři ztraceného jachtaře

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Pasažér na palubě Boeingu 777 společnosti Air Canada letícího z Vancouveru do Sydney v úterý pomohl objevit jachtaře, který se ztratil v Tasmánském moři. Stalo se tak poté, co Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) vyzval piloty, aby odklonili let a pokusili se najít ztraceného námořníka. To se povedlo, když jim jeden z cestujících půjčil dalekohled, uvedly BBC a list Globe and Mail.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777 společnosti Air Canada

Článek

Boeing 777 s 270 cestujícími a 18 členy posádky byl odkloněn na žádost AMSA po dvanáctihodinovém letu. Piloti sestoupili do výšky 1800 metrů a použili dalekohled cestujícího, s jehož pomocí jachtaře objevili.

Let přistál v Sydney s devadesátiminutovým zpožděním a prodloužil se o 400 kilometrů. „Jsme velmi rádi, že jsme mohli pomoci,“ uvedl mluvčí Air Canada Peter Fitzpatrick. Dodal, že zpoždění zavinilo nikoli pátrání, ale především špatné počasí na trase.

Následně byl odkloněn ještě Airbus A320 společnosti Air New Zealand. Následně byl vyslán záchranný letoun, který shodil jachtaři záchranný člun a satelitní telefon.

Mluvčí AMSA uvedl pro australskou rozhlasovou společnost ABC, že pomoc aerolinek byla nutná kvůli velké vzdálenosti jachty od pobřeží: „Místo majáku bylo na letové trase, a když jsme vyhodnotili situaci, ukázalo se, že Boeing 777 byl nejbližším dostupným strojem,“ řekl Jo Meehan.

Jachtař vyplul ze Sydney před čtrnácti dny a před týdnem ho odnesl proud, když ztratil stěžeň a docházelo mu palivo. Podle úřadů je v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám