Hlavní obsah

Na českou základnu v Afghánistánu zaútočil sebevražedný atentátník

– Kábul • Aktualizováno

V Afghánistánu byl v úterý ráno spáchán atentát na základnu Shank v provincii Lógar, kde působí český provinční a rekonstrukční tým PRT. Zraněno bylo 34 vojáků, zpráva o zranění Čecha se nepotvrdila. Jeden člověk zemřel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

"Vozidlo naložené výbušninami najelo do vstupu na základnu a došlo k odpálení. Následkem výbuchu podle dostupných informací, které máme, bylo zraněno 34 vojáků. Bohužel je jedna oběť. Všichni čeští vojáci jsou v pořádku," uvedla Jana Růžičková z tiskového odboru Generálního štábu AČR.

Původně Česká televize uváděla jednoho zraněného českého vojáka, mluvčí armády to ale nepotvrdil.

Během úterý došlo v Afghánistánu ke dvěma útokům, uvedl web Bangkok Post. Prvním byla exploze nálože v autě u brány základny v Lógaru. Byli při ní zraněni vojáci sil ISAF. "Máme informace, že mezi zraněnými jsou členové sil ISAF, ale naším přístupem je nepotvrzovat počty a stav zraněných," uvedl mluvčí sil NATO.

Foto: Novinky

Logar

Provinční šéf policie Ghulanm Sakhi Rogh Lewanai sdělil AFP podrobnosti k útoku: "Nákladní automobil naložený výbušninami byl odpálen v táboře koaličních sil. Podle našich informací bylo zraněno 17 Afghánců a tři členové sil ISAF."

Odveta za smrt polního velitele 

Afghánci podle něj pracovali na základně. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Podle příslušníka afghánských bezpečnostních sil šlo o odvetný útok ze strany nebezpečné sítě Hakkání, protože se v provincii Lógar podařilo dopadnout několik jejích představitelů a v neděli v ní byl zabit při náletu NATO polní velitel Sher Mohammad Hakimi, který zrovna seděl pod stromem. Čtyři jeho spolubojovníci byli zabiti. Hakimi pašoval zbraně, podnikal bombové útoky a cvičil bojovníky.

Druhý úterní útok vzbouřenců byl podniknut o něco později na předměstí Kábulu, kde explodovala bomba pod mikrobusem. Zahynulo devět lidí, dalších pět jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám