Hlavní obsah

V Egyptě chtějí zlegalizovat sex do šesti hodin po smrti

Novinky, pst

Egyptská národní rada pro ženy apeluje na islamisty ovládaný parlament, aby odmítl údajně již navržené kontroverzní zákony. Jeden legalizuje sex s mrtvou manželkou do šesti hodin od její smrti a druhý sňatky s dívkami od čtrnácti let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předsedkyně rady Mervat al-Talawiová se podle stanice al-Arabíja obrátila přímo na mluvčího Egyptského lidového shromáždění Saada al-Katatního, protože se obává, že oba zákony zhorší postavení žen v zemi. Celkově pak obě normy podle jejího vyjádření zhorší poměry v egyptské společnosti.

Kontroverzní norma se objevila po svržení prezidenta Husního Mubaraka. Diskusi na téma sexu s mrtvou manželkou odstartoval loni v květnu marocký klerik Zamzani Abdul Barí, který prohlásil, že manželství trvá i po smrti. Doplnil, že právo na soulož má i žena s mrtvým manželem.

Skutečnost, že se takovou normou zabývají zákonodárci, popudila předního egyptského novináře Džabera al-Karmoutího: „To je neuvěřitelné. Je katastrofa dát manželům takové právo. Dospěl islámský trend až tak daleko? To už skutečně existuje návrh takového zákona?“

Islamisté, kteří mají většinu v novém egyptském parlamentu, již přišli s řadou návrhů uvádějících postavení žen do souladu s islámem. Představitelky ženské organizace se bojí, že tak záhy přijdou o  výdobytky, kterých dosáhly během minulého režimu.

Podobný zákon se neplánoval

Další zdroje ale posléze vyvrátily, že by se zákon umožňující nekrofilii někdy měl projednávat.  Egyptská ambasáda v Londýně řekla listu Daily Mail, že jde o naprostou nepravdu, a že něco takového zakazuje islám.  The Huffington Post spekuloval, že fámu vypustili příznivci svrženého prezidenta Husního Mubaraka.

Talawiová ale především ve svém apelu žádala, aby se nepřijímaly žádné zákony, které by mohly připravit ženy o právo na vzdělání a zaměstnání. Web Christianpost i po dementi upozornil, že po vítězství nyní už zakázaného Muslimského bratrstva byla ženská práva ohrožena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám