Hlavní obsah

Ženy se svlékly, aby podpořily egyptskou aktivistku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Mezinárodnímu dni žen byl ve čtvrtek zveřejněn revoluční kalendář s fotkami nahých žen včetně muslimek. Má podpořit egyptskou ateistku a bývalou studentku Aliu Magdu Almahdiovou, která zveřejnila svou nahou fotografii na Twitteru a čelila velkým problémům.

Revoluční kalendář nahých žen

 
Článek

S ideou kalendáře přišla íránská emigrantka, rozhlasová komentátorka a bojovnice za práva žen Maryam Namaziová. V textu v kalendáři uvedla, že se připojuje ke "křiku proti společnosti násilí, rasismu, sexismu, sexuálního obtěžování a pokrytectví".

Tato slova použila i Egypťanka u své nahé fotografie, kterou zveřejnila na Twitteru poté, co byla stažena z Facebooku.

Oslava nahoty nikomu neubližuje, zatímco zostuzování a barbarství ubližuje všem.
Mallorie Nasralláhová

„Dejme k soudu modelky, které pózovaly nahé na uměleckých školách od počátku 70. let, ukryjte knihy o umění a zničte staré sochy, pak se svlečte a postavte se před zrcadlo a spalte svá těla. Pak se můžete odvážit popřít mé svobodné vyjádření,“ uvedla tehdy pronásledovaná Egypťanka.

Maryam Namaziová v textu kalendáře připomíná, že v době, kdy svobodné vyjádření ženských práv a těl čelí útoku islámu a věřící pravice, je „nahota důležitou formou odporu a vzdoru“.

V kalendáři jsou nejen fotografie nahých Britek a Nizozemek, Kanaďanek a Američanek, ale i Ukrajinka z hnutí Femen Alena Magelatová a dvě Polky. Vyfotografována je i 48letá Maryam Namaziová a v USA žijící Syřanka Mallorie Nasralláhová. Ta říká: „Je krásné, když objekt útlaku může být obrácen v uplatnění síly. Oslava nahoty nikomu neubližuje, zatímco zostuzování a barbarství ubližuje všem.“

Egyptští liberálové nejsou tak liberální

Almahdyová odhalila své tělo, aby ukázala, kde v Egyptě končí svoboda projevu. Před parlamentními volbami, v nichž vyhrály muslimské strany, zveřejnila snímek, který ji zachycuje jen v punčochách.

Obrátili se proti ní i liberálové, kteří ji obvinili, že poškodila jejich obraz v očích konzervativců.

O svém činu řekla: „Nestydím se být ženou ve společnosti, kde žena není nic jiného než sexuální objekt k obtěžování muži, kteří nic neví o sexu a ženě. Fotografie je vyjádřením mne samé. Chci být jiná, miluji život, fotografování a vyjadřování svých myšlenek.“

Uvedla, že rodiče za ní stojí, ale tvrdí, že podlehla špatnému vlivu svého přítele, který byl odsouzen za kritiku islámu a urážku bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Anketa

Připomínáte si Mezinárodní den žen?
ano
58,2 %
ne
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11792 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám