Hlavní obsah

Vezmu si muže, který mě znásilnil, potvrdila omilostněná Afghánka

– Kábul
Novinky, rei

Mladá žena, kterou v Afghánistánu odsoudili za to, že ji znásilnil manžel její sestřenice, čímž se podle práva dopustila nevěry, potvrdila, že si násilníka vezme. Řekla to v rozhovoru stanici NBC. Sňatek byl podmínkou milosti udělené afghánským prezidentem.

Foto: Profimedia.cz

Muslimští muži mohou mít až čtyři ženy.

Článek

„Musím si ho vzít, i když se na něj nemohu ani podívat,“ řekla 19letá žena označovaná pouze jménem Gulnaz. Dodala, že nemá jinou možnost, jestliže si chce zachovat čest před rodinou a obcí.

Příbuzný pronikl do jejího domu, svázal ji a znásilnil. Gulnaz s ním otěhotněla. Potom se několik měsíců zdánlivě nic nedělo, dokud dívka nenašla odvahu oznámit záležitost na policii. Nečekala, že ji obviní z nevěry. „Nevím, proč jsem šla do vězení,“ řekla NBC.

Trest jí po odvolání šestinásobně zpřísnili

Uvedla, že původně jí vyměřili dva roky vězení, tak se odvolala. Ovšem v odvolacím řízení jí soudci udělili 12 roků vězení. Nevěřili, že byla znásilněna. Řekli jí, že žena nemůže otěhotnět při prvním styku, a tudíž musela mít s příbuzným vztah a k tělesnému sblížení svolila.

V ženské věznici v Kábulu je už téměř dva roky. Dcera jménem Moskan s ní žije v cele, na jejíž podlaze se také narodila.

Prezident ji omilostnil teprve na základě tlaku ze zahraničí, ale hlavně proto, že sama napadená nabídla, že si násilníka vezme. Útočník už je sice ženatý, ale jako muslim může mít ženy čtyři. Gulnaz by měli propustit na svobodu v nejbližších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám