Hlavní obsah

Klaus napsal do Zambie, žádá spravedlnost pro zadržované Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se vložil do případu Čechů, které v Zambii zadržují kvůli podezření ze špionáže. Svému zambijskému protějšku Michaelu Satovi poslal dopis, v němž žádá rychlé a spravedlivé posouzení záležitostí tří českých turistů. Češi podle prezidenta neměli v úmyslu provádět špionáž. Pražský hrad o dopise informoval v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Rád bych využil této příležitosti, abych Vás informoval o tom, že pozorně sleduji případ obvinění tří občanů České republiky ze špionáže, které dne 14. října 2011 vznesly příslušné zambijské úřady vůči panu Jiřímu Cetlovi, Janu Coufalovi a Michalu Veberovi. Jmenovaní se trestné činnosti měli dopustit tím, že fotografovali budovy a veřejně vystavené předměty, některé z nich náhodou v blízkosti vojenských nebo vládních objektů,“ napsal Klaus.

"Na základě podrobných informací, které jsou mi od počátku této nemilé události předkládány, si dovolím vyjádřit přesvědčení, že účelem jejich jednání nebyl úmysl spáchat trestný čin, ale že si chtěli na památku vyfotografovat cvičné letadlo vyrobené v naší zemi, které náhodou objevili vystavené na veřejném prostranství,“ uvedl dále v dopise Klaus.

Prezident upozornil, že české ministerstvo zahraničí do Zambie vyslalo zvláštního vyslance, který má také jeho podporu.

„Obracím se na Vás (...), abych vyjádřil své přesvědčení, že celý případ bude urychleně a spravedlivě posouzen,“ dodal prezident.

Se Schwarzenbergem se bavit nechtěli

Tři Češi přijeli do Zambie jako turisté, ale byli obviněni ze špionáže, protože údajně cíleně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Češi obvinění odmítají. Hrozí jim 25 let vězení. Záležitostí se zabývá zambijský soud.

Zvláštní vyslanec Vladimír Galuška byl do Zambie vyslán poté, co ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi jeho zambijský protějšek nebral telefony. Česká televize v pátek citovala vyslancovo prohlášení, že by zadržovaní Češi mohli být brzy propuštěni na svobodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám