Hlavní obsah

Tálibán dostal nejméně tři milióny dolarů od dopravců amerických zásob

Washington

Vyšetřování americké armády potvrdilo, že radikální hnutí Tálibán dostalo část peněz z 2,46 miliardy určené na dopravu zásob pro americké jednotky. Když se objevilo podezření, že část prostředků dostávají místní vůdci, kriminální gangy a dokonce Tálibán, byl program zastaven. V té době bylo utraceno na 600 miliónů dolarů. Zjistilo se, že minimálně 3,3 milióny získal nepřítel, napsala CNN.

Článek

Vzbouřenci ale nedostávali jen hotovost, v celkové sumě 3,3 milióny dolarů jsou i zbraně a výbušniny. Je ale možné, že získal více, vysledovat všechny toky nebylo možné, protože se v peníze předávaly mezi různými subdodavateli. Mnohdy není jasné, k čemu je použily koncové subjekty, pokud se ty vůbec v propletenci smluv podařilo najít.

Pro Tálibán to představuje značnou sumu, jeho bojovník měsíčně přijde na cca 200 dolarů.

Pro Tálibán to představuje značnou sumu, jeho bojovník měsíčně přijde na cca 200 dolarů.

Program měl zajistit dodávky 70 procent zásob pro americké vojáky v zemi. Skandál naplno propukl v červnu 2010, kdy se ukázalo, že část peněz se dostává do pochybných rukou. [celá zpráva]

Už předtím bylo v půlce května na dva týdny odebráno povolení k doprovodu kolon mezi Kábulem a Kandahárem firmám Watan Risk Management a Compass Security.[celá zpráva]

Kongres pak nechal ustavit vyšetřovací skupinu. Ta prošla smlouvy z let 2009 a 2010. „Objevily se náznaky, že část dolarů se dostává ke zločincům nebo k nepříteli,“ uvedl zdroj z Pentagonu.

Toky peněz

Část peněz byla určena na to, aby se podařilo projet přes oblasti ovládané vzbouřenci. Najaté společnosti si platily ochranku, občas si ale najímaly jiné subdodavatele. Nebo daly peníze řidičům, aby z nich uplatil, koho je třeba – včetně místních klanových vůdců nebo vzbouřenců.

Vyšetřování prokázalo, že takto jednaly čtyři z osmi najatých společností. Jednalo se jak o čistě afghánské společnosti, tak o firmy s mezinárodní účastí. Platby subdodavatelům a řidičům nebyly dostatečně dokladovány.

Část peněz se také používala na úplatky úředníkům. Například na konto jednoho lokálního policejního úředníka odešly 7,4 milióny dolarů. Objevila se i podezření, že na některé kolony se útoky inscenovaly, aby se mohlo za ochranu získat více peněz. [celá zpráva]

Sporný program byl loni nahrazen jiným, kde je najato 40 společností, aby se lépe zabránilo kartelové dohodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám