Hlavní obsah

Havárii ve Fukušimě zařadili na stupnici po bok Černobylu

– Tokio

Japonsko ve čtvrtek zvýšilo stupeň nebezpečí havárie v jaderné elektrárně z pátého na nejvyšší sedmý stupeň. Ten byl dosud uplatněn pouze v Černobylu. Důvodem byla data potvrzující extrémně vysoké množství unikajícího radioaktivního isotopu jódu 131. Uvedla to televize NHK a BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fukušima se už vyrovnala černobylské haváriiVideo: Reuters

 
Článek

Sedmý stupeň znamená vážnou nehodu se širokými dopady. Radiace stále uniká a únik by nakonec mohl být srovnatelný s Černobylem.

Jeden ze zaměstnanců elektrárenské společnosti Tepco uvedl pro Reuters, že únik radiace se úplně zastavit nepodařilo, i když vysoce radioaktivní voda z druhého reaktoru už neuniká přímo do moře, a mohl by skutečně dosáhnout černobylského rozměru.

Mluvčí japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost ale situaci uklidňoval: „Z hlediska rozsahu úniku radioaktivního materiálu podle našich odhadů šlo o deset procent z toho, co uniklo v Černobylu.“

Zvýšení o dva stupně provedl ve čtvrtek japonský úřad pro Jadernou a průmyslovou bezpečnost. Podle něj ale není důvod k aktuálním obavám.

Přeřazení bylo provedeno na základě analýzy dat unikajícího radioaktivního materiálu. Po dobu několika hodin v čase největší krize dosahoval objem radioaktivního jodu 131 unikajícího z fukušimských reaktorů hodnoty 10 000 terabecquerelů za hodinu.

Právě to podle mezinárodně platné stupnice zařazuje fukušimskou havárii na nejvyšší sedmý stupeň. Komise expertů neupřesnila, ke kterému konkrétnímu datu se tyto hodnoty vztahují, ale uvedla, že nynější hodnoty se pohybují pod hranicí jednoho terabecquerelu za hodinu.

„Zvýšili jsme stupeň nebezpečí na sedm kvůli tomu, že dopad úniku radiace byl široký na vzduch, oceán, zeleninu i vodovodní vodu,“ sdělil Minoru Ogoda z japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.

„Zvýšili jsme stupeň nebezpečí na sedm kvůli tomu, že dopad úniku radiace byl široký na vzduch, oceán, zeleninu i vodovodní vodu,“ sdělil Minoru Ogoda z japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.

Dosud experti zkáze čtyř fukušimských reaktorů přisuzovali pátý stupeň, tedy stejný, jaký měla v roce 1979 havárie v americké elektrárně Three Mile Island.

Foto: Reuters

Na dálku ovládaný drapák nakládá kontaminované trosky do nákladního automobilu

Zpráva o větší závažnosti havárie přišlo den poté, co Japonsko oznámilo rozšíření evakuačního pásma z dvaceti na třicet kilometrů s tím, že vnitřní dvacetikilometrový pás bude neprodyšně uzavřen a lidé se již nebudou moci vracet do svých domovů pro věci. [celá zpráva]

 V elektrárně hořelo

Technici společnosti TEPCO, které elektrárna Fukušima 1 patří, v pátek zlikvidovali malý požár u čtvrtého reaktoru. Příčiny náhlého vzplanutí nebyly zjištěny. Podle expertů není jasné, zda požár souvisí se zemětřesením o síle 6,3 až 6,6 stupně Richterovy škály, které v úterý ráno místního času postihlo Tokio a jeho okolí.

Foto: Reuters

Z elektrárny Fukušima uniká radioaktivní voda do oceánu.

Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno do provincie Čiba východně od Tokia asi 30 kilometrů pod zemí. Otřesy způsobily problémy v dopravě, protože vlaky tokijského metra se v ranní špičce zastavily. Na krátkou dobu byl přerušen i provoz na největším tokijském letišti Narita. V pondělí postihlo Fukušimu zemětřesení o síle sedmi stupňů. [celá zpráva]

Obětí je přes 13 000

Jde o následné otřesy po velkém zemětřesení z 11. března, které vzdulo vlny tsunami. Napáchalo nezměrné škody. Zatím si vyžádalo 13 130 obětí. Dalších 13 718 osob je nezvěstných. Přes 150 000 lidí ztratilo střechu nad hlavou a žijí v evakuačních centrech.

Nejhorší jaderné katastrofy

Stupeň 7 - 1986, Černobyl na Ukrajině (SSSR) - exploze v reaktoru

Stupeň 7 - 2011 - Japonsko Fukušima - zemětřesení a tsunami s následnými explozemi vodíku

Stupeň 6 - 1957 Kyštym, Sovětský svaz - exploze v nádrži s jaderným odpadem

Stupeň 5 - 1957 Windskale, Velká Británie - požár běžícího reaktoru

Stupeň 5 - 1979 Three Mile Island  - částečné roztavení paliva po pádu nářadí

Reklama

Výběr článků

Načítám