Hlavní obsah

Muži zasahující v japonské elektrárně dostali extrémně vysoké dávky záření

Tokio
Aktualizováno

Mimořádně vysokým dávkám radiace byli vystaveni dělníci, kteří zasahovali u třetího reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1. U tří ozáření mnohonásobně překročilo běžné hladiny. Podporuje to hypotézy, že část paliva byla roztavena, ochranný kryt poškozen a záření mohlo unikat. Celkem 17 lidí dostalo dávku přes 100 milisievertů, uvádí CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ozářené zaměstnance japonské elektrárny převezli do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Dělníci, kteří zasahovali ve fukušimské elektrárně, byli vystaveni vodě, ve které překračovala hladina radioaktivity normu 10 000krát. Uvedla to elektrárenská společnost Tepco.

Dva lidé byli hospitalizováni kvůli zasažení zářením beta. To způsobuje popáleniny. V době, kdy pracovníci zasahovali, na sobě neměli boty a jejich nohy se dostaly do styku s vodou. Japonci jsou méně zvyklí nosit boty. Ve vodě hluboké 15 centimetrů strávili asi 40 nebo 50 minut.

Třicetiletý muž dostal dávku 180,7 milisievertů a  dvacetiletý 179,37 milisievertů.Třetí, jehož věk nebyl zveřejněn, dostal dávku 173 milisievertů, ale nemusel být hospitalizován, protože si nechal boty.

Sedmnáct lidí zasahujících v elektrárně po zemětřesení bylo vystaveno dávkám přes 100 milisievertů. Ročně v průmyslových zemích je přitom jedinec vystaven třem milisievertům, u zaměstnanců elektrárny to pak ročně nesmí překročit sto milisievertů.

Japonské ministerstvo zdravotnictví však po havárii zvedlo tuto hranici na 250, což vyvolává pochybnosti o přístupu úřadů k lidskému zdraví. V elektrárně pracovalo celkem 536 osob.

Míra záření, kterému byli lidé vystaveni jen posiluje doměnky, že palivové tyče v třetím reaktoru byly poškozeny. V tomto reaktoru se přitom používá nebezpečnější plutonium. [celá zpráva]

Záchranné akce v elektrárně pokračují. Obavy panují ohledně dočasného růstu tlaku v prvním reaktoru, kde už dříve explodoval vodík.

Pracuje se také na tom, aby v chladících okruzích nahradila sladká voda mořskou. Dopraví ji americká válečná loď. Protože se ještě nepodařilo zprovoznit chladící okruh třetího reaktoru, budou na něj asi zase stříkat vodu hasiči z vodních děl.

Strach z radioaktivity

Poté, co se ve čtvrtek objevila zpráva, že normy pro hladinu radioaktivity pro kojence ve vodovodní vodě byly překročeny v šesti provinciích, vzrostl strach ze záření. [celá zpráva]

Z Tokia, kde byla překročena hladina radioaktivity už ve středu, se dočasně stáhlo 25 velvyslanectví, české zatím ne.

Počet obětí přesáhl deset tisíc 

Na 10 019 stoupl podle pátečních údajů japonské policie počet obětí ničivého zemětřesení a následné vlny tsunami z 11. března. Počet nezvěstných činí 17 541, uvedla agentura Kjódó. Potvrzují se tak nejhorší odhady, že celkový počet mrtvých může být kolem 25 000.

Čtvrt miliónu lidí navíc zůstává v nouzových přístřeších a v 1900 evakuačních centrech, protože jejich domy byly zničeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám