Hlavní obsah

Radiace kolem Fukušimy je 1600krát větší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Míra radiace v některých oblastech 20kilometrového sanitárního okruhu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku je 1600krát větší, než je běžné. S odkazem na odborníky z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o tom informovala japonská agentura Kjódó.

Článek

V úterý ráno znovu stoupal bílý dým z poškozeného druhého reaktoru a šedý kouř z reaktoru číslo tři. Technici se nadále snaží zprovoznit chladicí systémy v reaktorech.

V evakuovaném okruhu 20 kilometrů okolo Fukušimy 1 naměřili experti MAAE mezi 2 a 160 mikrosieverty za hodinu, přičemž běžné hodnoty v oblasti dříve nepřesahovaly 0,1 mikrosievertu za hodinu. Největší radiaci pozorovatelé naměřili ve městě Namie v blízkosti elektrárny, a to 161 mikrosievertů za hodinu.

Foto: ČTK

Vláda mezitím z obav před zamořením ovoce a vody zastavila vývoz potravin ze čtyř prefektur kolem Fukušimy. Radiace se objevila v mléce i v pitné vodě v okolí elektrárny. Naměřili ji i ve špenátu.

Reaktoru prodloužili životnost

Elektrárnu před dvěma týdny poškodilo mocné zemětřesení a následná mořská vlna tsunami, která překonala i ochrannou bariéru u Fukušimy 1.

Jen měsíc předtím přitom vládní regulátoři odsouhlasili prodloužení životnosti nejstaršího z jejích reaktorů o dalších deset let. Stalo se tak navzdory upozornění expertní komise na bezpečnostní nedostatky prvního reaktoru. List The International Herald Tribune uvedl, že provozovatel elektrárny jen pár týdnů před nehodou přiznal, že neprováděl dostatečné inspekce a údržbu 33 zařízení.

Reaktor č. 1 je v provozu od roku 1971.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám