Hlavní obsah

Liga arabských zemí kritizuje tvrdost úderů na Libyi

• Aktualizováno

V neděli odpoledne došlo k posunu ve stanovisku Ligy arabských států. Její generální tajemník Amr Músá podle BBC prohlásil, že letecké útoky se odchýlily od rezoluce OSN a při bombardování dochází k obětem na civilistech. Liga arabských států svolává mimořádné zasedání. O zapojení do operace jedná v neděli i NATO.

Foto: Amr Abdallah Dash, Reuters

Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá

Článek

"Co se nyní děje v Libyi, se liší od (proklamovaných) cílů na vytvoření bezletové zóny. Co chceme, je ochrana civilistů a ne jejich další bombardování," prohlásil podle Reuters Músá.

Právě podporu Ligy arabských států považuje koalice za klíčovou, aby se vyhnula nebezpečí, že by její zásah byl považován za další útok Západu proti muslimské zemi.

Ještě v sobotu byla podpora ze strany arabských zemí silná a v neděli dopoledne se uvádělo, že se do akcí co nevidět zapojí stroje Spojených arabských emirátů. O tom ale později už slyšet nebylo.

Naopak čtyři katarská letadla už míří k libyjským břehům, uvedlo francouzské ministerstvo obrany.

Kritika Ruska a Číny

Rusko se od mezinárodní vojenské akce v Libyi distancovalo a vyzvalo k rychlému ukončení bojů. "Litujeme tohoto ozbrojeného zásahu v rámci rezoluce OSN, která byla přijata ve spěchu. Krveprolití musí rychle přestat a Libye musí rychle zahájit dialog, aby byl problém natrvalo vyřešen," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí .

Rusko také podle Reuters vyzvalo Británii, Francii a USA, aby "ukončily neselektivní použití síly". Zároveň podle DPA ostře kritizovalo bombardování strategických objektů, jako jsou například mosty.

Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyjádřilo naději, že Libye bude moci co nejdříve obnovit svou stabilitu a zabránit dalším civilním obětem ozbrojeného konfliktu. Peking zdůraznil, že respektuje suverenitu, nezávislost, jednotu a územní celistvost Libye, nicméně nevyzval k příměří.

Čína i Rusko se zdržely čtvrtečního hlasování Rady bezpečnosti OSN o rezoluci umožňující použití síly pro ochranu libyjského obyvatelstva.

NATO o zapojení do akcí váhá

Severoatlantická rada, nejvyšší rozhodovací orgán NATO, přerušila jednání o plánech na možné zapojení do vojenských akcí vůči Libyi. Znovu začne jednat v podvečer. Rozhodnutí o zahájení případné akce ale podle diplomatických zdrojů dnes zřejmě nepadne.

Rada na úrovni velvyslanců dnes měla řešit otázku, jakou podobu by mohlo mít případné alianční zapojení do akcí na ochranu libyjského obyvatelstva, které umožnila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pokud by se dohodla na plánech, pak by mohla přistoupit i k rozhodnutí o zahájení akce. Tento krok ale dnes podle diplomatů není pravděpodobný.

Problém je nicméně i s plánováním. Jedna z členských zemí aliance - Turecko - má totiž problém s tím, jaké by bylo propojení mezi alianční operací a koalicí několika zemí, které už nyní vůči Libyi zasahují.

ODYSSEY DAWN
Francie
Nasadila na pozorovací mise u Benghází osm stíhacích letounů Rafale a čtyři Mirage. Jeden útočil na libyjský tank, čímž zahájil údery.
V Libyi „několikrát“ zaútočilo celkem dvacet francouzských bojových letadel a vrátilo se na základnu. Francouzi odmítli tvrzení libyjské televize, že o jeden stroj přišli.
Do akce v Libyi se zapojilo též šest letadel pro doplnění paliva C-135 a jeden sledovací letoun výstražného systému AWACS.
Do oblasti z Toulonu dorazí i letadlová loď Charles de Gaulle.
Francie také přemýšlí o nasazení bitevních lodí Jean-Bart a Forbin, křižníku Dupleix, fregaty Aconit a tankeru La Meuse.
Spojené státy
Odpálily z torpédoborců USS Stout a USS Barry v sobotu stovku střel s plochou dráhou letu Tomahawk.
V oblasti mají též dvě obojživelné útočné lodě USS Kearsarge a USS Ponce, velitelskou a kontrolní loď USS Mount Whitney a tři ponorky USS Providence, USS Scranton a USS Florida.
Svědkové uvedli, že na leteckou základnu Aviano v severní Itálii, kde je umístěna americká 31. letecká peruť, dorazilo pět bojových letadel F-18, dva strategické transportní letouny C-17 a jeden C-130.
Velká Británie
Ponorka Trafalgar Class pálila v sobotu střely s plochou dráhou letu Tomahawk, v neděli zase letouny Tornado GR4 řízené střely Stormshadow. Letadla vzlétla z téměř 5000 kilometrů vzdálené základy Marham v britském hrabství Norfolk. Královské letectvo tak vyslalo svá letadla k nejvzdálenější útočné misi od války o Falklandské ostrovy.
Průběh operace zajišťovala letadla na doplnění paliva VC10 a Tristar a pozorovací letouny E3D Sentry a Sentinel.
U pobřeží Libye je raketová fregata HMS Westminster, k podpoře operací se v oblasti nachází i HMS Cumberland. Podporu jsou připraveny poskytnout i stíhací letouny Typhoon.
Britové mohou využívat svoji leteckou základnu Akrotiri na jihu Kypru.
Kanada
Vyslala do Itálie šest bojových letadel F-18. Oddyssey Dawn má podpořit 140 armádních příslušníků.
K možnému nasazení je ve Středomoří připravena fregata HMCS Charlottetown.
Dánsko
Na leteckou základnu Sigonella na Sicílie vyslalo šest bojových letadel F-16. K nasazení je připraveno i 132 příslušníků.
Itálie
Nabídla spojencům svých sedm základen: Sigonellu na Sicílii, kde působí též americké letectvo, dále Aviano na severu země, základny Amendola u Foggia a Decimomannu na Sardínii, Gioia del Colle u Bari, základnu na sicilském ostrově Pantelleria a vojenské letiště Trapani, které je rovněž na Sicílii.
V Neapoli se navíc nachází základna NATO, jež má sloužit jako koordinační středisko operace.
Během 15 minut je Itálie připravena nasadit čtyři letouny Tornado a šest dalších strojů.
U Sicílie se nachází letadlová loď Giuseppe Garibaldi s osmi letadly na palubě.
Španělsko
Poslalo do Itálie čtyři bojové letouny F-18 a letoun pro dotankování Boeing 707.
Nasadilo též jednu ponorku, fregatu a pozorovací letadlo.
Poskytlo k dispozici základny Rota a Moron de la Frontera, kde bylo v pátek vidět několik amerických letadel.
Norsko
Nabídlo šest bojových strojů F-16 a asi sto příslušníků. K nasazení jsou ale připraveni za pět až šest dní.
Oslo též zvažuje, že poskytne námořní průzkumný letoun Orion.
Zdroj: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám