Hlavní obsah

USA zvažují i vojenský zásah proti Kaddáfímu, Itálie ruší smlouvu o neútočení

Washington/Řím

Po sankcích uvalených na režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího prý USA zvažují i vojenské akce, pokud by Kaddáfí pokračoval v krvavém násilí proti vlastnímu lidu. Finanční opatření, která v pátek vyhlásil americký prezident Barack Obama, jsou jen prvním z řady kroků, které "by mohly zahrnovat i vojenské možnosti", napsal v neděli list The Washington Post s odvoláním na vysoké americké vládní činitele.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Americký prezident Barack Obama a libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se potkali v červenci 2009 na summitu G8 v italské Aquile.

Článek

Mezi takové kroky prý patří prosazení bezletové zóny nad Libyí, aby se tak zabránilo bombardování Kaddáfího odpůrců ze vzduchu. V americké vládě prý ovšem vládnou pochybnosti, zda by se pro takové opatření dala nalézt širší mezinárodní podpora, vzhledem k očekávanému odporu například ze strany Číny, dodal The Washington Post.

Podle deníku se Obamova vláda nejprve držela zpátky s ráznými kroky proti Tripolisu ze strachu před možností odvetného zajímání rukojmích. Američtí diplomaté v Libyi prý varovali před "rozhodnými poselstvími" z Washingtonu, aby tak nebyli ohroženi krajané v Libyi.

Spojené státy už v pátek uvalily na Libyi kvůli represím tamního režimu vůči lidovému povstání jednostranné sankce. Ty jsou namířeny proti Kaddáfího vládě a členům jeho rodinného klanu, chránit mají naopak jmění a prostředky, jež patří libyjskému lidu. [celá zpráva]

Itálie přerušila smlouvu o neútočení s Libyí

Itálie v neděli oznámila, že přerušila smlouvu o neútočení s Libyí. Podle agentury AP si tak vytváří podmínky pro případné zapojení do "mírové operace" na libyjském území. O pozastavení platnosti smlouvy z roku 2008, která předpokládá i vyplácení kompenzací Libyi za její ujařmení v době kolonizace, informoval italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Zdůvodnil to tím, že v Libyi už fakticky nefunguje žádná vláda. "Faktické pozastavení platnosti této smlouvy, i bez oficiálního prohlášení, je už skutečností," prohlásil Frattini.

Na dotaz, zda by se měl Kaddáfí vzdát moci, odpověděl: "Je nevyhnutelné, aby se to stalo."

Itálie v čele s premiérem Silviem Berlusconim byla doposud považována za nejbližšího přítele Libye v rámci Evropské unie.

V noci na neděli jednomyslně schválila sankce proti vedoucím představitelům Libye Rada bezpečnosti OSN. Zmrazila majetek Muammara Kaddáfího a lidí z jeho nejbližšího okruhu a zakázala jim cestovat. Uvalila také embargo na dovoz zbraní do země a vyzvala Mezinárodní trestní soud (ICC), aby vyšetřil násilnosti vůči libyjským protivládním demonstrantům. [celá zpráva]

Kaddáfí v neděli označil sankce za neplatné. Podle něj rezoluce RB OSN odporuje Chartě OSN, která zajišťuje práva jednotlivých zemí. Řekl to v rozhovoru pro srbskou televizi Pink TV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám