Hlavní obsah

Číňan neplatil mýtné, dostal doživotí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Soud v centrální provincii Che-nan odsoudil na doživotí farmáře jménem Š’ Ťien-feng za to, že se vyhýbal placení dálničních poplatků. Jeho dluh narostl na 3,5 miliónu jüanů (asi 9,8 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud proběhl 21. prosince a kromě doživotí vyfasoval neplatič navíc pokutu ve výši dvou miliónů jüanů (asi 5,6 miliónu korun), jak uvedla agentura AP.

Rozsudek způsobil mezi mnoha Číňany pobouření, neboť podle nich byly nižší tresty uděleny za mnohem závažnější zločiny, jakými jsou třeba znásilnění či vraždy.

Kvůli „hlasu z lidu“ dokonce musel soud v tomto týdnu své rozhodnutí obhajovat.

Podle zjištění se farmář vyhnul placení mýtného na svých dvou vozidlech ve více než 2300 případech, konkrétně od května 2008 do ledna 2009. Používal totiž falešné vojenské poznávací značky. Vojenská vozidla jsou v Číně od placení dálničních poplatků osvobozená.

„Na základě zjištěných skutečností může soud takový trest vynést,“ uvedl profesor práva Čchü sin-ťiou.

Zemědělci svitla naděje

Jak v pátek uvedl server BBC, proces s vykutáleným Číňanem bude znovu obnoven, a to kvůli sílícím protestům lidí na internetu.

"Zákon se používá proti obyčejným lidem. Za miliónové částky se dává doživotí, ale ti, kteří zpronevěřili miliardy, dostanou maximálně několik let," napsal na on-line fóru jeden odvážlivec.

"Případ přitáhl zájem médií a vášnivou debatu, jakmile se verdikt dostal na veřejnost," uvádí se na oficiálních stránkách soudu ve městě Pching-ting-šan s tím, že dojde k novému přezkoumání případu.

Podle BBC tato kauza názorně dokládá sílu internetu ohledně změny chování čínských oficiálních představitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám