Hlavní obsah

Extrémní počasí se projevuje v různých koutech světa

Zatímco vydatné sněžení v Evropě je prozatím minulostí a kontinent sužují spíše výrazné mrazy, Spojené státy zápolí na východě s pozůstatky sněhové kalamity a na západě s vánicemi ve vyšších polohách a vydatnými dešti v nižších. Povodně z velkých dešťů podle tiskových agentur hlásí Brazílie, Egypt a Austrálie.

Foto: Reuters

Záplavy v Austrálii

Článek

V Severním Irsku, kde kvůli nebývalým mrazům popraskalo v uplynulých dnech vodovodní potrubí, si lidé v mnoha obcích počkají na opravy až do začátku příštího roku. Firmy nestačí potrubí opravovat. Ve čtvrtek zůstalo bez vody ještě 32.000 domácností ze 40.000, které kalamita postihla; některým přitom vodovod praskl již před Štědrým dnem.

Severoirské vodárny vhánějí do popraskaného potrubí desítky tisíc litrů vody denně navíc, aby se voda dostala aspoň k hlavním spotřebitelům, jako jsou nemocnice. Přesto sílí hlasy, že situace je důsledkem zanedbání a vedení vodárenské společnosti by mělo nést důsledky.

Foto: Reuters

Žena ze severoirského Belfastu si natáčí vodu s pouličního hydrantu.

Obdobně jako v Ulsteru se kvůli popraskanému potrubí ocitly bez vody také tisíce domácností ve Walesu.

Německo mrzne

Německo prožívá nejmrazivější prosinec za posledních 40 let. Průměrné teploty za tento měsíc jsou o 4,3 stupně Celsia nižší než dlouhodobý průměr, oznámila Německá meteorologická služba (DWD). Mrazy ze Skandinávie ovládly především sever a východ Německa, dokonce i v Bavorsku bylo leckde naměřeno minus 20 stupňů.

Prakticky všude v Německu ale lidé zažili první bílé Vánoce od roku 1981. Frankfurtské letiště, které už se otřepalo z předvánoční kalamity, hlásí za prosinec sněhový rekord: od počátku měsíce tam napadalo 59 centimetrů nového sněhu, což se dosud ještě nikdy nestalo.

Zatímco silniční i letecká doprava mrazy zatím zvládá, problémy hlásí vodní doprava. Po zamrzající Odře z uplynulých dní má nyní problémy významný kanál Mohan-Dunaj na severu Bavorska. V uplynulých dnech už tu v ledu pár lodí uvízlo a provozovatelé se obávají, že s počátkem nového roku budou muset 171 kilometrů dlouhou trasu až do oblevy uzavřít.

Také sousední Rakousko hlásí chladný prosinec - podle meteorologického úřadu ZAMG se tento měsíc v celé zemi nenašla obec, jejíž průměrná teplota za měsíc by byla nad nulou. Na Silvestra a Nový rok ZAMG očekává "tuhé mrazy a žádný nový sníh". Vyzývá proto lidi, kteří chtějí přelom roku slavit venku, aby s tím počítali.

Východ USA paralyzovaly sněhové bouře

Megapole New York na východním pobřeží USA se stále ještě vzpamatovává z následků velké sněhové bouře v uplynulých dnech. Největší diskuse se dnes vede o tom, kdo za to může, že město bylo téměř tři dny paralyzováno sněhem, kterého napadlo 50 centimetrů. Radnice odmítá, že by něco zanedbala, a poukazuje na to, že nemohla k odklízení sněhu nasadit pluhy, protože ulice byly poseté uvízlými auty, které jejich řidiči opustili.

Foto: Reuters

New York paralyzovala vydatná sněhová nadílka.

Podle agentury AP na opačném, západním pobřeží USA zápolí Kalifornie, Arizona a Nevada s chladnými bouřemi, které přinášejí do vyšších poloh sníh a do nižších déšť způsobující povodně. Také stát Washington zasáhla sněhová bouře znemožňující dopravu. Kalifornská policie varuje před vyvrácenými stromy na dálnicích kolem Los Angeles. Jeden člověk byl stromem zabit, jeden snowboardista je pohřešován.

Déšť sužuje Brazílii

V Brazílii kvůli vytrvalým dešťům už zahynulo nejméně 20 lidí. Jen v brazilském státě Minas Gerais bylo hlášeno 15 mrtvých, v sousedním státu Espírito Santo zahynulo při sesuvech půdy pět lidí. Tisíce dalších musely kvůli záplavám opustit domovy. region sužují silné deště od listopadu.

Egypt hlásí nejméně sedm obětí na životech, jež mají na svědomí povodně v jižní části země. Záplavová vlna smetla autobus se školním výletem, zahynulo pět školáků, jejich učitelka a řidič autobusu. Vláda až do odvolání zakázala provoz na pěti silnicích spojujících rekreační střediska u Rudého moře s Káhirou.

V severovýchodní Austrálii, postižené ničivými záplavami, ve čtvrtek pokračovala evakuace obyvatel. Nejhůř je postižen střed a jih státu Queensland. Zaplavené vesnice mohou podle úřadů zůstat pod vodou ještě déle než týden a náklady na likvidaci škod budou obrovské. Přívalové lijáky přinesl tajfun Tasha, který Austrálii zasáhl o víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám