Hlavní obsah

Nejstarší syn Kim Čong-ila nesouhlasí s dynastickým předáváním moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejstarší syn korejského Milovaného vůdce Kim Čong-ila, Kim Čong-nam, je proti tomu, aby se rodina udržela u moci už v třetí generaci. Uvedl to pro japonská a jihokorejská média poté, co byl následníkem vybrán nejmladší syn Kim Čong-un, píše BBC.

Článek

„Osobně jsem proti tomu, aby dynastie pokračovala v třetí generaci,“ řekl japonské televizi Asahi. U jejích kořenů stál Velký vůdce Kim Ir-sen, který stál v čele KLDR od jejího vzniku po druhé světové válce. Okamžitě ale Kim Čong-nam dodal: "Myslím, že v tom hrají roli vnitřní faktory a měli bychom to zachovat, pokud tam byly vnitřní faktory."

Vnitřní faktory blíže nespecifikoval, mohlo by jít i o snahy armády získat ještě větší podíl na moci. I tak je ale jeho vyjádření mimořádné, protože Severní Korea je velmi uzavřená a své jednání nekomentuje ani nevysvětluje.

Kim Čong-nam původně měl být nástupcem Milovaného vůdce, ale v roce 2001 upadl v nemilost, když se na falešný pas pokusil dostat do Japonska. Vedl také velmi rozmařilý a nákladný život. Nyní žije střídavě v Číně a v Macau. Loni uvedl, že sám o nástupnictví nemá zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám