Hlavní obsah

Uklízečka koštětem rozbila středočeský exponát na Expu v Šanghaji

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exponát Středočeského kraje nazvaný Pocta iluminaci si návštěvníci na Expu v čínské Šanghaji neměli šanci prohlédnout. Jak uvedl hejtman David Rath na posledním jednání zastupitelstva, skleněný výtvor rozbila tamní uklízečka ještě dříve, než ho mohli lidé spatřit.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Výtvarník Antonín Manto Mrnka a jeho skleněný objekt Pocta iluminaci aneb Dolování a zpracování stříbra v Kutné Hoře. Vlevo hejtman David Rath.

Článek

„Na Expo jsme vyslali jednoho pracovníka úřadu a autora tohoto exponátu. Ten jej dal na místě dohromady, ale v podstatě ještě než se zahájila výstava, tak přišla expozici uklidit tamní uklízečka a zřejmě koštětem výtvor shodila na zem a rozbila. Tvůrce ještě chtěl posbírat střepy a dílo dát zase dohromady, ale uklízečka iniciativně střepy vyhodila do koše,“ pousmál se hejtman Rath.

Pocta iluminaci byl skleněný objekt, který měl připomínat nedávno zakoupenou knižní malbu z historické knihy. Tu koupil hejtman na londýnské aukci zhruba za 17 miliónů korun.

Na iluminaci je vyobrazen proces těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře. Pocta iluminaci byla dílem skláře Jiřího Pačinka a výtvarníka Antonína Manto Mrnky. Jednalo se asi o 1,5 metru vysoký artefakt složený z několika pospojovaných kusů. Celý objekt vážil kolem 80 kilogramů. Dílo, které mělo znázorňovat stříbrný důl a na němž byl i chrám sv. Barbory, mělo odhadem hodnotu kolem 120 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám