Hlavní obsah

Indie koupí další ruské palubní stíhačky MiG-29K a 200 stíhaček páté generace

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Moskva
Aktualizováno

Na prohloubení vojenské spolupráce mezi Indií a Ruskem se v pátek domluvil v Dillí ruský premiér Vladimir Putin, který se setkal se svým indickým protějškem Manmóhanem Singhem. Pro Moskvu je Indie strategickým vojenským partnerem, indické peníze zase udržují nad vodou ruské zbrojovky. Rusko prodá Indii i 200 stíhacích letounů páté generace Suchoj Su-50. Rusko také postaví v Indii dvanáct jaderných reaktorů.

Foto: B Mathur, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin jedná s indickým předsedou vlády Manmhanem Singhem.

Článek

Mezi Indií a Ruskem má být během Putinovy návštěvy podepsáno přes deset dohod v celkové hodnotě přes deset miliard dolarů. Jednou z nich je dohoda o koupi 29 stíhaček typu MiG-29K včetně cvičných za 1,5 miliardy dolarů.

Jde o nejmodernější verzi tohoto stíhacího letounu upravenou pro provoz z letadlových lodí. "Podle smlouvy začne jejich dodávka v roce 2012," řekl novinářům podle agentury RIA Novosti generální ředitel ruských výrobců letadel RAC-MiG a Suchoj Michail Pogosjan. Dodal, že v letošním roce Rusko Indii dodá rovněž 40 moderních těžších víceúčelových letounů Su-30MKI.

MiGy budou sloužit na letadlové lodi Admiral Gorškov, na jejímž dodání se Indie s Ruskem už dříve dohodla, ale až nyní se podařilo upřesnit podmínky. Dodána bude v roce 2012. Rusko tehdy slíbilo dodat 16 MiGů 29K, čtyři už jsou ve službě a šest dalších Indie převzala.

Rusko, které má od 50. let minulého století s Indií velmi úzké vztahy, zajišťovalo této zemi 70 procent veškerého vojenského vybavení. Indie sice kupovala vždy zbraně i z dalších zemí, dříve zejména z Británie, nyní se však podílí i na vývoji ruského stíhacího letounu páté generace Suchoj Su-50, který je odpovědí na americký F-22 Raptor.

Indie chce 200 nových suchojů

První prototyp vzlétl letos. I o spolupráci na vývoji a produkci těchto strojů jednala ruská delegace v Indii. Předpokládalo se, že padesát kusů odebere ruské letectvo a padesát indické. Po jednáních Pogosjan uvedl, že Rusko jich zařadí do výzbroje 200 a Indie stejný počet. Dalších 600 bych jich měly koupit další země. Vyrábět by se měly ve společném indickoruském podnik.

"Vyrobíme-li jich přes tisíc, trh na to bude připraven," řekl v Dillí novinářům. "Máme všechny důvody věřit, že žádná silná konkurence na světovém trhu nebude." O letouny už v minulosti projevil zájem Vietnam a Libye.

Su-50 rozhodne o tom, zda se Rusko udrží na špici v oblasti stíhacích letadel. [celá zpráva]

Rusové vybudují v Indii 12 reaktorů

Při příležitosti Putinovy návštěvy v Indii bylo rovněž oznámeno, že Rusko v Indii v nejbližších letech vybuduje minimálně 12 jaderných reaktorů, které tam budou využity k výrobě elektřiny. Řekl to předseda ruské společnosti Rosatom Sergej Kirijenko. Podle něj bude polovina z nich dodána už do roku 2017. Rusko už staví dvě jaderné elektrárny ve státě Tamilnadu na jihu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám