Hlavní obsah

Muslimská modelka žádá, aby ji zbičovali za vypití piva co nejdříve

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Muslimská modelka Kartika Sari Dewi Shukarno (32) se stala první ženou odsouzenou v Malajsii k bičování za vypití jednoho jediného piva v plážovém klubu. Matka dvou dětí žijící se svým manželem v Singapuru zaplatila pokutu ve výši asi 26 000 korun a nakonec se ani proti rozsudku šesti ran bičem neodvolala a žádala o co nejbližší termín. Chtěla mít totiž celou záležitost co nejrychleji za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Muslimská modelka Kartika Sari Dewi Shukarno

Článek

Velmi přísný trest opět vyprovokoval nevoli u aktivistek za práva žen, které se domnívají, že jde o další znamení zvyšujícího se konzervativního islámského vlivu na malajskou společnost. V malajském státu Kalentan, který se nachází v severní části země, už islámské úřady nařídily oddělení pokladen v supermarketech na mužské a ženské a stejně tak oddělily i pláže.

Mladé dvojice sedící moc blízko u sebe na lavičkách v parku v hlavním městě Kalentanu Kota Baru odchytávají strážci morálky a soudy šarí'a, které soudí muslimské obyvatelstvo, za tento prohřešek dávají pokuty až do výše 8 500 korun.

Mohla dostat až tříleté vězení

Zavedení islámských prohibičních zákonů ve státě Pahang na východě Malajsie, kde se celý incident odehrál, se pak datuje více než dvě dekády zpět. Jenže Kartika, která se narodila v Malajsii, už má nyní singapurské občanství. Přesto se má stát první ženou, které tyto zákony po dlouhých letech postihnou.

Kartika byla zatčena v hotelovém baru v plážovém klubu Cherating během razie, kterou vedlo státní náboženské oddělení. Žena jeho členům přiznala vypití jednoho piva. Islámský soud jí udělil pokutu a nařídil zbičování v kajangském ženském vězení, které by mělo proběhnout příští týden. Soudce ji však ušetřil až tříletého vězení, které ji za tento prohřešek také mohlo čekat.

Trestu se nebojí

"Přijímám trest. Nebojím se ho, jelikož jsem na něj byla připravena od prvního dne. Úřady doufají, že můj případ použijí jako výchovný případ pro další muslimy. Tak tedy směle do toho. Chci se ubírat ve svém životě dál," citoval ženu, kterou čeká nepříjemný trest, britský deník Daily Telegraph.

Muslimové tvoří v Malajsii zhruba 60 procent tamější 28miliónové populace a jen oni jsou podřízeni soudům šarí'a. Nemuslimské obyvatelstvo, tedy většinou Indy a Číňany, soudí občanské soudy, které bičováním trestají za daleko vážnější prohřešky, jako je například znásilnění.

Rány nebudou tak silné, jako dostávají muži

Rány bičem směřují na hýždě, roztrhnou pokožku a zanechají po sobě jizvy. Rákoska, kterou bude trestána Kartika bude mít ale méně devastující účinky než ty, kterými jsou trestáni muži. Sice nesmí být podle zákonů šarí'a tenčí než dětský prst, ale nesmí být při švihání zvednuta výše, než do úrovně podpaží. Rozsudek provede jedna z vedoucích pracovnic věznice.

Kartika dostala nařízeno hlásit se ve vězení v pondělí. Tam budou provedena lékařská kontrola, která určí, zda je žena zdravotně způsobilá přijmout tento typ trestu. Ve vězení by mohla být držena až týden, zástupci věznice však uvedli, že bude propuštěna neprodleně po bičování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám