Hlavní obsah

G8 varovala Írán, že s ním nebude mít trpělivost navěky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila

Státy skupiny G8 jsou jednotné v tom, že v otázce íránského jaderného programu nelze čekat na odpověď Teheránu donekonečna. Na tiskové konferenci uspořádané na závěr summitu států G8 to dnes řekl americký prezident Barack Obama.

Foto: Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Nebudeme prostě čekat donekonečna, neumožníme vývoj jaderných zbraní a porušení mezinárodních smluv, abychom se jednoho dne probudili a zjistili, že jsem se ocitli v ještě horší situaci bez možnosti na ni reagovat. Jestliže Írán nepřestane v jaderné problematice vzdorovat do zářijového termínu, postoupíme k dalším krokům. Doufám, že si íránští vůdci deklaraci schůzky G8 prohlédnou a zjistí, že svět má jasný názor," řekl Obama s tím, že účelem summitu nebylo dohodnout se o nových sankcích proti Teheránu.

"Mezinárodní společenství dalo najevo, že existuje cesta k dialogu, již může Írán nastoupit a rozhovorů se naplno zúčastnit, aby zmírnil napětí. Rozhodne-li se po té cestě nevydat, pak nejen státy G8, ale také mnohé jiné země dospějí k názoru, že musíme vstoupit do následujících etap," zdůraznil americký prezident.

V žádném případě nelze Íránu dovolit použít jaderné zbraně.
Silvio Berlusconi, italský premiér

Také italský premiér Silvio Berlusconi řekl, že Írán nemůže počítat s dodatečným časem na to, aby splnil, oč je v otázce jaderného programu žádán. "V žádném případě nelze Íránu dovolit použít jaderné zbraně," řekl.

Rada bezpečnosti OSN na Írán uvalila už trojí sankce, protože se Teherán nechce vzdát obohacování uranu. Írán trvá na tom, že tuto technologii využije výhradně k výrobě paliva pro jaderné elektrárny, avšak nevyjasněné nálezy v některých jeho jaderných provozech vzbuzují podezření z toho, že Íránci tajně pracují také na nukleární zbrani. Teherán to rozhodně popírá. Nově dostal na splnění podmínek mezinárodního společenství čas do září.

Obama kritizuje Teherána za postup proti opozici

Na summitu také zazněla kritika Teheránu za represe proti demonstrantům, kteří vyšli do ulic po červnových prezidentských volbách. Protesty, z nichž zatím poslední se konal ve čtvrtek, si vyžádaly 20 mrtvých, stovky lidí byly zatčeny.

"Hrozné události kolem íránských voleb nás vážně znepokojují," řekl dnes Obama. Účastníci summitu se prý shodli na tom, že je třeba rozhodně odsoudit hrubé zacházení s lidmi, kteří klidným způsobem po volbách protestovali. Obama zdůraznil, že byly porušeny "základní mezinárodní normy" a zmínil se o zatčení personálu diplomatických misí a novinářů. Řekl, že v tomto tématu panovala na summitu naprostá shoda a že s textem závěrečného prohlášení souhlasilo i Rusko.

Teherán oplátkou kritizoval Itálii za postup proti lidem demonstrujícím proti summitu. Íránské ministerstvo zahraničí odsoudilo to, že italská policie použila proti odpůrcům summitu zbraně, a vyzvalo Itálii k plnění mezinárodních závazků.

Summit, který se tento týden konal v italské Aquile, se obešel bez větších protestů. V úterý ale v Římě zasahovala policie a deset lidí zatkla, když odpůrci summitu zapálili popelnice a pneumatiky a zablokovali silnici.

Reklama

Související články

Ve městě trosek Aquile začíná summit G8

Po třech měsících od ničivého zemětřesení, které si vyžádalo začátkem dubna skoro 300 obětí, se ve středu na italskou Aquilu upře opět pozornost celého světa....

Výběr článků

Načítám