Hlavní obsah

Americká letadla v Pákistánu zabila dalších 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nejméně 40 ozbrojenců ve středu zahynulo při náletech amerických bezpilotních letounů v Jižním Vazíristánu na severozápadě Pákistánu. Uvedl to server BBC. Podle pákistánské armády byl při pondělním leteckém útoku pákistánských sil v blízkém údolí Svát zraněn i místní velitel Tálibánu Maulána Fazlulláh.

Článek

Při odpoledním útoku na konvoj tálibánských vozidel zemřelo podle agentury Reuters přinejmenším 25 bojovníků. Nejméně deset ozbrojenců bylo zabito při ranním náletu na výcvikový tábor Tálibánu. Podle činitele pákistánské špionáže zasáhlo nejméně šest raket odpálených z amerických letounů horský tábor v oblasti Karván Manzá v Jižním Vazíristánu. Tato kmenová oblast je baštou vůdce pákistánské odnože hnutí Tálibán Baitulláha Mahsúda.

Koncem června vypsala pákistánská vláda odměnu 50 miliónů rupií (téměř 11,4 miliónu Kč) na dopadení Mahsúda - živého nebo mrtvého. Mahsúd, který je obviněn z četných krvavých atentátů, je zatím nepolapitelný, ačkoli také Spojené státy za něj vypsaly odměnu pět miliónů dolarů. Ozbrojenci pákistánského Tálibánu útočí proti vládním silám a připisována je jim také odpovědnost za řadu pumových útoků po celé zemi.

Spojené státy od loňského srpna uskutečnily na pákistánském území nejméně čtyři desítky náletů, většinou v Severním a Jižním Vazíristánu. Podle odhadů při nich zemřelo přes 340 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám