Hlavní obsah

Tajfun může odstartovat dlouhodobé zemětřesení, oznámili vědci

Novinky, BBC, Vladimír Michna

Tajfun může být spouštěčem pro malé zemětřesení, zjistili američtí vědci. Seizmická aktivita na Tchaj-wanu a změny tlaku způsobené silným větrem vedly ke vzniku zemětřesení, píše časopis Nature.

Článek

Uvolněné vlny způsobí zemětřesení, které rozptýlí energii na několik hodin, narozdíl od klasického zemětřesení s devastujícím potenciálem několika sekund.

Experti si myslí, že se tím dá vysvětlit několik posledních rozsáhlejších zemětřesení právě v oblasti Tchaj-wanu.

Alan Linde z Carnegie Institution for Science a jeho kolegové monitorovali pohyby dvou na sebe narážejících tektonických vrstev ve východním Tchaj-wanu.  

Měřidla ukazují nepatrné pohyby a deformaci skal
vědec Selwyn Sacks

Použili tři vrty v zemi a v nich zasazená speciální měřidla, která jsou velmi citlivými nástroji pro měření otřesů přímo v zemi. „Měřidla ukazují nepatrné pohyby a deformaci skal,“ řekl jeden z vědců Selwyn Sacks.

Tyto přístroje zjistily 20 pomalých otřesů, každý trval od několika hodin až do více než jednoho dne. Výsledky mohou vést ke zodpovězení otázky, proč jsou v tomto regionu tak častá zemětřesení.

Srážející se desky se posunují tak rychle, že vytvářejí hory a pohybují se rychlostí čtyři milimetry za rok. Podle Lindeho je to v geografických pojmech, jako když „rostou houby“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám